Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump potvrdil, že odstúpi od klimatickej dohody z Paríža: Označil ju za zlú

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Spojené štáty s definitívnou platnosťou odstúpia od parížskej klimatickej dohody. Potvrdil to americký prezident Donald Trump. Oznámenie prišlo v rámci jeho prejavu na energetickej konferencii v Pittsburghu. Trump v prejave označil dohodu za zlú a dodal, že jeho politika týkajúca sa podpory fosílnych palív spravila z USA energetickú superveľmoc.

Najskorším termínom pre oficiálne odštartovanie procesu odstúpenia od dohody je 4. november. Krok vstúpi do platnosti o rok neskôr, teda deň po amerických prezidentských voľbách, za predpokladu, že Trump voľby vyhrá.

Parížsku klimatickú dohodu podporilo v roku 2015 viac ako 190 krajín sveta. Ide o iniciatívu Organizácie Spojených národov (OSN) spojiť svet v boji proti klimatickým zmenám. Dohoda, ktorú podpísal exprezident Barack Obama, zaväzuje Spojené štáty znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2025 o 26 až 28 percent pod úroveň z roku 2005.

Bez pomoci USA sa OSN nedarí napĺňať ciele

Na klimatickom summite OSN v Paríži v roku 2015 súhlasili vlády s tým, že poskytnú do roku 2020 každoročne 100 miliárd dolárov (v prepočte približne 90 miliárd eur) na pomoc chudobnejším krajinám pri znižovaní ich emisií a na vyrovnanie sa s nevyhnutnými dopadmi globálneho otepľovania, ako sú stúpajúce hladiny oceánov a suchá. Zatiaľ čo Zelený klimatický fond so sídlom v Južnej Kórei je iba súčasťou tohto úsilia, jeho predstavitelia dúfali, že v prvom kole vyzbierajú najmenej 10 miliárd dolárov, a ďalších 15 miliárd budúci rok.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, prispelo k nedostatku prostriedkov vo fonde a ostatné krajiny ho majú problém naplniť. Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko a niekoľko iných európskych krajín nedávno informovali, že zdvojnásobia svoje príspevky do fondu. Celkové záväzky tak doteraz predstavujú 7,5 miliardy dolárov.

Viac o téme: Donald TrumpParížKlimatická dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu