Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký prezident Trump môže mať ďalší problém: Začalo sa preverovanie Muellerovej správy

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti začalo skúmať zdroje, ktoré použil špeciálny prokurátor Robert Mueller pri vyšetrovaní údajnej predvolebnej kolaborácie prezidenta USA Donalda Trumpa s Ruskom. Informovala o tom v piatok stanica BBC.

Administratívne preskúmanie jeho vyšetrovania sa začalo už v máji, ale spustenie kriminálneho vyšetrovania znamená, že vyšetrovatelia teraz môžu vydať dokumenty či predvolania na svedecké výpovede.

Trump dlhodobo označuje Muellerovo vyšetrovanie za "hon na čarodejnice". Vyšetrovanie Trumpovej predvolebnej činnosti z roku 2016 však neodhalilo nijaké trestné spolčenie sa jeho kampane s Moskvou, ale prezidenta ani neočistilo z bránenia výkonu spravodlivosti.

Na administratívne preskúmanie dohliada minister spravodlivosti William Barr a vedie ho federálny prokurátor John Durham. Jeho úlohou je určiť, či bolo získanie tajných informácií o Trumpovej kampani z roku 2016 zákonné.

Barr v apríli kongresmanom povedal, že je presvedčený o tom, že v súvislosti s Trumpovou kampaňou "došlo k špionáži". "Otázkou je, či bola vykonaná adekvátne," uviedol. Kritici obviňujú Barra zo spustenia administratívneho preskúmania viac v záujme samotného prezidenta než v záujme spravodlivosti, píše BBC. Trump v danom čase povedal, že Barrovi nenariadil spustenie administratívneho preskúmania.

Muellerova 448-stranová správa nevyvodzuje záver, že došlo k trestnému prepojeniu medzi Moskvou a Trumpovou predvolebnou kampaňou so zámerom ovplyvniť americké prezidentské voľby v roku 2016. Správa však obsahuje podobnosti o desiatich prípadoch, keď sa Trump mohol dopustiť pokusu o marenie vyšetrovania.

V Muellerovej správe sa uvádza, že zasahovanie Ruska do volieb malo podobu rozsiahlej kampane na sociálnych médiách a hackerských útokov na servery Demokratickej strany, pričom tieto útoky údajne vykonala ruská vojenská spravodajská služba.

Viac o téme: PreverovanieRuskoUSADonald TrumpMuellerova správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu