Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odsúdili jedného z najhľadanejších britských zločincov: VIDEO Vražda v bare a únik ako z filmu

Shane O'Brien v rukách rumunskej polície
Shane O'Brien v rukách rumunskej polície (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Doživotný trest za vraždu z roku 2015 si v stredu na londýnskom súde vypočul Shane O'Brien (31), ktorý viac ako tri roky unikal britským orgánom a ukrýval sa okrem iného v Česku. Vo februári 2017 ho dokonca nakrátko zadržali v Prahe, kde však utajil svoju totožnosť a bol prepustený. Nakoniec ho chytili v Rumunsku. Za mrežami strávi najmenej 26 rokov, informovala BBC.

Muž dobodal exmanželku (†38) pred očami dcérky (10): VIDEO hrôzy, krvavá rana krku a detský krik

O'Brien bol označovaný za jedného z najhľadanejších britských zločincov po tom, čo 11. októbra 2015 v bare v západnom Londýne nožom usmrtil 21-ročného Josha Hansona. Porota ho uznala vinným z vraždy už minulý mesiac. Sudca Nigel Lickley pri oznamovaní výšky trestu uviedol, že odsúdený spáchal "groteskný", násilný a úplne zbytočný útok na nevinného muža.

Vyšetrovanie úplne neobjasnilo, prečo otec dvoch detí O'Brien v bare Hansona napadol, a sudca v stredu uviedol, že úplného vysvetlenia sa možno verejnosť nikdy nedočká. O'Brien počas procesu tvrdil, že sa cítil ohrozený "veľmi agresívnou rečou tela" svojej obete, Hansona sa vraj snažil len vystrašiť.

Než mohli britské úrady vraha zadržať, podarilo sa mu lietadlom uniknúť do Holandska. Zločinec sa potom skrýval aj v Nemecku, Belgicku a Česku. V Prahe bol zadržaný po roztržke v nočnom klube pre podozrenie z poškodzovania cudzej veci a napadnutia. Čoskoro bol ale prepustený na kauciu, pretože jeho odtlačky prstov nevykázali zhodu s odtlačkami v databázach.

Skutočná identita zadržaného vyšla najavo až o niekoľko mesiacov neskôr, keď Briti do medzinárodného informačného systému O'Brienove odtlačky doplnili. Muž českým policajtom predložil pravdepodobne falšované doklady a prezentoval sa ako Enzo Melloncelli. Vďaka zadržaniu v Česku však vyšetrovatelia získali aktuálne fotografie hľadaného, ​​ktorý si predtým nechal narásť vlasy a fúzy a dal si urobiť nové tetovanie cez chrbát. Následne zločinca chytili rumunské úrady.

"Až teraz pri oznámení výšky trestu to začíname vstrebávať ... že O'Brien bol konečne chytený a odsúdený a že zmizne z ulíc, zmizne zo spoločnosti na veľmi dlhý čas," povedal BBC detektív šéfinšpektor Noel McHugh. O'Brien si vraj myslel, že s pomocou svojich komplicov môže uniknúť spravodlivosti, "ale mýlil sa".

Viac o téme: VraždaDoživotieSúd Shane O'Brien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu