Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Muž dobodal exmanželku (†38) pred očami dcérky (10): VIDEO hrôzy, krvavá rana krku a detský krik

Strašný výjav: Z krku matky tečie krv, jej dcéra ju drží a plače. Zobraziť galériu (2)
Strašný výjav: Z krku matky tečie krv, jej dcéra ju drží a plače. (Zdroj: YouTube/Besim onur uygun)

ISTANBUL - Turecký súd v pondelok v ostro sledovanom prípade poslal na doživotie muža, ktorý tento rok v auguste dobodal svoju bývalú ženu pred zrakmi jej desaťročnej dcéry. Incident nahrali svedkovia na video, ktoré po zverejnení na internete vyvolalo v krajine vlnu protestov proti násiliu na ženách. To je podľa mimovládnych agentúr v posledných rokoch v Turecku na vzostupe aj napriek tomu, že krajina ako jedna z prvých ratifikovala takzvaný Istanbulský dohovor o boji proti násiliu na ženách, napísala agentúra Reuters.

Xénia (†27) predávala auto: VIDEO Horor na schôdzke s kupcom, našli ju mŕtvu v kanáli

Na videu, ktoré sa premietalo aj v súdnej sieni, je vidieť ako si Emine Bulutovová drží zakrvavený krk a hovorí, že nechce zomrieť. Bulutovú drží jej mladá dcéra, ktorá svoju matku prosí, aby neumierala.

Odsúdený Fedai Varan sa po zatknutí snažil svoj čin obhajovať tým, že ho jeho bývalá manželka urazila. Zástancovia práv žien pritom tureckej justícii často vytýkajú, že udeľuje príliš mäkké tresty obžalovaným, ktorí sa v prípadoch násilia voči ženám obhajujú tým, že boli vyprovokovaní.

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a ľudí s citlivou povahou!

Podľa mimovládnych organizácií bolo v Turecku v minulom roku zavraždených 440 žien. To je takmer dvakrát viac ako v roku 2012, kedy krajina pristúpila na Dohovor Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu voči ženám a domáceho násilia, ktorému sa hovorý Istanbulský dohovor. Podľa kritikov úrady neprevádzajú prijaté záväzky do tureckého práva a súdy ani často nevyužívajú už teraz dostupné právne mechanizmy.

Podľa Fidana Ateselima, šéfa jednej z organizácií, ktoré bojujú za rovnoprávnosť pohlaví, je násilie na ženách odrazom neschopnosti tureckých mužov prijať čoraz širší rozsah možností, ktoré sa ženám v dôsledku spoločenských zmien ponúkajú. "Keď sa pozriete na tie výhovorky, tak boli zabité kvôli tomu, že chceli samy rozhodovať o vlastných životoch. Chceli sa rozviesť, pracovať, nosiť, čo chcú," uviedol Ateselim.

Istanbulský dohovor aj opatrenia úradov na ochranu žien čelia kritike tureckých konzervatívnych a islamistických kruhov. Ich protagonisti tvrdia, že rodová rovnosť podkopáva inštitút rodiny. "Rodina sa rozpadá. S medzinárodnou dohodou (Istanbulským dohovorom) vzniká pasca proti ženám, mužom, deťom, rodine," poznamenal nedávno jeden z vplyvných islamistických autorov.

Zástancovia rovnoprávnosti pohlaví však tvrdia, že v tureckej silno patriarchálnej spoločnosti sa väčšina násilností proti ženám odohráva v rodinách. Často ich vyprovokuje práve žiadosť o rozvod, dôvodom však môže byť iba príslušnosť k ženskému pohlaviu.

Viac o téme: VraždaSúd Fedai varan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu