Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident USA je presvedčený, že vyhrá colnú vojnu s Európou: Nerovnováha je veľmi vysoká

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyjadril presvedčenie, že USA nemôžu prehrať v colnej vojne s Európskou úniou. Vyjadril sa tak v čase, keď sa pripravuje uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD. Trumpova administratíva plánuje uplatniť tieto sankčné clá od piatka po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) dospela k záveru, že európsky výrobca lietadiel Airbus dostal nelegálne subvencie. Trump vyhlásil, že USA nemôžu prehrať colnú vojnu s EÚ, pretože nerovnováha v obchodnej bilancii je veľmi vysoká.

Na problematiku obchodného deficitu USA voči EÚ sa Trump sústredil počas stredajšej schôdzky s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Taliansky prezident uviedol, že napätie v obchodnej oblasti neprospeje nikomu a clá označil za "kontraproduktívne". WTO dala formálne zelenú pre to, aby USA uvalili clá pre subvencie Airbusu, ale Európska únia na pôde WTO dosiahla víťazstvo v podobnom prípade, ktorý rieši nelegálne subvencie americkému producentovi lietadiel Boeing.

Rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie o možných protiopatreniach EÚ je však ešte mesiace vzdialené. Mattarella obe strany vyzval, aby sa pokúsili svoje spory vyriešiť. "O šesť mesiacov môžu prísť clá súvisiace so subvenciami pre Boeing," upozornil taliansky prezident. "Ide len o preteky medzi clami," dodal.

Viac o téme: USADonald TrumpEurópaColná vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu