Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zelenskyj chce tému Krymu predostrieť na rokovania: O tomto probléme sa nediskutuje

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/ AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vrátiť otázku Krymu na program schôdzok v tzv. normandskom formáte. Tieto schôdzky lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny môžu byť platformou, ktorá by mohla znovu otvoriť aj otázku Krymu, povedal najvyšší ukrajinský predstaviteľ na štvrtkovej tlačovej konferencii v Kyjeve. Píše o tom agentúra Ukrinform.

Zelenskyj upozornil, že momentálne neexistuje žiadny formát, v ktorého rámci by sa o tomto probléme rokovalo, keďže Krym nie je témou diskusií tzv. kontaktnej skupiny, ktoré sa konajú v Minsku. Na margo termínu ďalšej schôdzky v normandskom formáte Zelenskyj povedal, že závisí od odsunu vojakov a vojenskej techniky znepriatelených strán zo styčnej línie v blízkosti obcí Zolote a Petrovske ležiacich na východe Ukrajiny.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Efrem Lukatsky)

Tento odsun sa mal pôvodne uskutočniť v pondelok, ale nepodarilo sa ani v náhradnom termíne v stredu. Ako ďalší termín bol vytýčený štvrtok. Zelenskyj na stretnutí s novinármi vysvetlil, že "kým tam budú prichádzať ľudia z oboch strán, ktorí si stiahnutie (vojakov a techniky) neželajú a budú strieľať, odsun nebude. Ak nebude odsun, nebude ani normandská schôdzka."

Prezident dodal, že o situácii v Donbase a termíne prípadnej schôdzky normandskej štvorky rokoval v stredu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa Ukrinformu sa následne uskutočnia konzultácie Nemecka s Francúzskom.

Zelenskyj na tlačovej konferencii uviedol, že ak by normandský formát vo veci Krymu "nefungoval", je pripravený pracovať na tom v rámci minských dohôd. Pripustil aj priame rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale za hlavný nástroj na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je ukončenie vojny v Donbase, označil práve normandský formát, dodala agentúra Ukrinform.

Ministri sú v skúšobnej lehote

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva od všetkých ministrov svojej vlády, že mu do konca roka predložia správy o reálnych opatreniach, ktoré prijali a začali uskutočňovať. Ak ministri nebudú mať čo predložiť, bude nasledovať ich odvolanie z funkcie. Na stretnutí s novinármi v Kyjeve Zelenskyj podľa agentúry Ukrinform obhajoval svoje rozhodnutie ponechať vo funkcii ministra vnútra Arsena Avakova a Oxanu Markarovovú, ktorá vedie rezort financií.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Efrem Lukatsky)

Zelenskyj odmietol tvrdenie, že Avakov je politickým nominantom, a uviedol, že mu nič nedlhuje a nie je mu za nič zaviazaný. Dodal, že na ministerstve vnútra chce vidieť nových ľudí, a pripomenul, že nové velenie majú už ukrajinská polícia, pohraničná služba i národná garda.

Novú vládu vedenú premiérom Olexijom Hončarukom schválil ukrajinský parlament 29. augusta. Šéf frakcie Zelenského strany Sluha národa Davyd Arachamija vtedy povedal, že Avakov zastáva post ministra vnútra dočasne a že osobnú zodpovednosť za jeho vymenovanie nesie hlava štátu.

Ukrajina by mala prešetriť podozrenia zo zasahovania do volieb v USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že je potrebné prešetriť podozrenia o pokusoch ukrajinských politikov o ovplyvňovanie volieb prezidenta USA v roku 2016. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS. Na tlačovej konferencii, ktorú ukrajinské médiá vzhľadom na jej dĺžku trvania označili za maratón, Zelenskyj uviedol, že bez vyšetrovania nie je možné "povedať áno či nie, pokiaľ ide o zasahovanie do volieb" v Spojených štátoch.

Dodal, že v záujme Ukrajiny je zistiť, čo sa stalo. Uviedol však, že najprv treba predložiť "dôkazy o zasahovaní Ukrajiny", čo USA podľa jeho slov nespravili. Zelenskyj súčasne podľa agentúry TASS vyhlásil, že tento prípad by Ukrajinci mali vyšetriť sami. Vysvetlil, že je to nutné v záujme toho, aby Ukrajinci v budúcnosti nezasahovali do volieb v žiadnej krajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Poznamenal tiež, že Ukrajina je spolu so Spojenými štátmi pripravená prešetriť činnosť ukrajinskej spoločnosti Burisma, v ktorej vedení v minulosti pôsobil aj Hunter Biden, syn bývalého viceprezidenta USA Josepha Bidena, ktorý je považovaný za pravdepodobného rivala Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2020.

Zelenskyj zároveň odmietol špekulácie médií, že americká administratíva tlačila na ukrajinskú vládu, aby obnovila vyšetrovanie spoločnosti Burisma. Malo údajne ísť o podmienku, od ktorej splnenia záviselo usporiadanie stretnutia Zelenského s Trumpom. Biely dom bol pred časom donútený zverejniť prepis júlového telefonátu Trumpa so Zelenským. Ako sa ukázalo, Trump nepredostrel v ňom žiadne explicitné požiadavky, ale o kauze Burisma sa skutočne diskutovalo, dodal TASS.

Viac o téme: Rokovanie RuskoNemeckoFrancúzskoUkrajinaKrymVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu