Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Tragédia v ilegálnej bani na zlato: Pri závale zahynulo najmenej 52 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČAD - Na najmenej 52 mŕtvych sa zvýšil počet osôb, ktoré prišli o život pri utorňajšom závale v ilegálne prevádzkovanej bani na ťažbu zlata na severe Čadu. Oznámil to v piatok predstaviteľ čadskej vlády, podľa ktorého záchranári na mieste stále pátrajú po preživších.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že zvýšený počet obetí potvrdil aj iný nemenovaný zdroj, ktorý miesto navštívil v rámci záchrannej misie. Zranenia podľa jeho slov utrpelo prinajmenšom 37 ďalších ľudí, medzi ktorými je až 21 vážne zranených. K tragédii došlo v utorok ráno v bani nachádzajúcej sa pri meste Kouri Bougoudi neďaleko hraníc s Líbyou. Čadské úrady najskôr v súvislosti s nehodou hovorili o zhruba 30 mŕtvych.

Región Tibesti na severe Čadu, kde došlo k nešťastiu, sužuje bezprávie a pôsobia rozličné zločinecké skupiny a pašeráci snažiaci sa profitovať z tamojšej zlatej horúčky. Januárové potýčky medzi konkurenčnými skupinami baníkov - Arabov z Líbye s príslušníkmi čadskej komunity Ouaddai - si podľa bezpečnostných síl vyžiadali desiatky mŕtvych. Samotné mesto Kouri Bougoudi je dejiskom konfliktov medzi rivalskými etnickými, miestnymi a zahraničnými skupinami od roku 2012, keď tu objavili ložiská zlata.

Viac o téme: ZlatoMŕtvyBaňaČad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu