Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zázrak pod zemou: VIDEO Zasypaní čínski baníci žijú, dvanásť z nich komunikuje so svetom

Na povrchu pracujú ľudia, aby baníkov z bane vytiahli Zobraziť galériu (2)
Na povrchu pracujú ľudia, aby baníkov z bane vytiahli (Zdroj: SITA/Wang Kai/Xinhua via AP)

PEKING - Dvanásti baníci, ktorí po minulotýždňovej explózii uviazli v bani na zlato, sú stále nažive a na povrch poslali odkaz, informovala v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

"Neprestávajte po nás pátrať," napísali baníci na kúsok papiera po tom, ako im záchranári do bane spustili zásobu potravín. S baníkmi sa takisto podarilo nadviazať telefonické spojenie. Celkom 22 baníkov uviazlo v bani vo východočínskej provincii Šan-tung po tom, ako výbuch 10. januára poškodil východ z bane a komunikačný systém. Desať baníkov je od explózie nezvestných.

 

 

Banské nešťastia v Číne sú pomerne časté, píše BBC a dodáva, že ich väčšinou spôsobuje nedostatočné dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Záchranári sa niekoľko dní usilovali zistiť, či baníci prežili. Nakoniec zaznamenali, že niekto ťahá za laná, ktoré do bane spustili. Záchranári podľa čínskych štátnych médií vyhĺbili tenkú komunikačnú šachtu, cez ktorú baníkom dopravili potravu, lieky, papier a ceruzky.

Na povrchu pracujú ľudia,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Wang Kai/Xinhua via AP)

"Je tu i 11 ďalších, z toho jeden zranený, a stav zvyšných desiatich je neznámy," napísal na papier jeden z baníkov. Záchranári sa podľa svojich vyjadrení snažia dostať baníkov čo najrýchlejšie na povrch.

Viac o téme: BaníciBaňaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu