Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Iránsky prezident varuje: Bezpečnosť v Perzskom zálive sa môže rozpadnúť jedinou chybou

Hasan Ruhání
Hasan Ruhání (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Iránsky prezident využil v stredu svetovú scénu, aby varoval, že bezpečnosť v Perzskom zálive sa môže rozpadnúť "jedinou chybou" a krehký mier môžu zaručiť iba krajiny regiónu, nie intervencia Spojených štátov alebo "nemilosrdný ekonomický terorizmus" Washingtonu.

Prezident Hasan Rúhání obvinil Spojené štáty z "medzinárodného pirátstva" proti jeho krajine opätovným zavedením ekonomických sankcií po minuloročnom odstúpení Washingtonu od jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015. Teherán "nebude nikdy vyjednávať s nepriateľom, ktorý sa snaží s pomocou zbrane chudoby Irán prinútiť, aby sa vzdal," povedal Rúhání v dlho očakávanom prejave na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov. "Zastavte sankcie, aby sa vytvoril priestor na začatie rokovaní," dodal.

Jeho slová zazneli krátko po tom, ako americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil ďalšie americké sankcie, ktoré sú zamerané na schopnosť Iránu predávať ropu. Tentoraz sa sankcie týkajú šiestich čínskych spoločností a ich vedenia za pokračujúcu prepravu iránskej ropy.

Napätie na Blízkom východe stúplo po kolapse jadrovej dohody a po tom, ako Irán opätovne začal rozširovať svoj jadrový program obohacovania uránu. Narastajúca kríza vyvoláva obavy z priameho konfliktu, scenára, ktorému sa chcú všetci vyhnúť, vrátane úhlavných nepriateľov Iránu a Saudskej Arábie. Situácii nepomohli ani útoky na ropné tankery, zostrelenie amerického dronu alebo nedávny útok na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Zo všetkých týchto incidentov pritom obviňujú Teherán. Spojené štáty medzitým posilnili svoju vojenskú prítomnosť v oblasti Perzského zálivu.

Viac o téme: USAIránHasan RúháníPertský záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu