Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rúhání si stojí za svojím slovom: S USA nebudeme rokovať, kým budú platiť sankcie

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

NEW YORK - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval v stredu Saudskú Arábiu, aby ukončila svoju vojenskú ofenzívu v Jemene. Rúhání sa takto vyjadril po tom, ako Rijád jeho krajinu obvinil zo septembrových útokov na saudskoarabské ropné zariadenia.

"Bezpečnosť Saudskej Arábie bude skôr zaistená ukončením (jej) agresie v Jemene, než pozývaním cudzincov," povedal Rúhání v prejave, ktorý predniesol počas druhého dňa rozpravy 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Rúhání v prejave hovoril tiež o sankciách, ktoré na Irán uvalili USA, pričom ich nazval "najtvrdšími v dejnách". Uviedol, že Washington v tomto smere "vynaložil veľké úsilie", aby Irán vylúčil z globálnej ekonomiky a označil to za "medzinárodné pirátstvo" a "umlčanie veľkého národa", píše agentúra DPA.

Rúhání zároveň vylúčil možnosť rokovaní s USA pokiaľ sú v platnosti spomínané sankcie a dodal, že nemá záujem o "spomienkovú fotografiu" s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. "Chcel by som oznámiť, že naša odpoveď na akékoľvek rokovania je počas platných sankcií negatívna," povedal vo svojom prejave. Reagoval tak na snahy európskych lídrov o zorganizovanie jeho stretnutia s Trumpom. "Pamätné fotografie sú poslednou fázou rokovaní, nie prvou," konštatoval a práve v súvislosti s uvalenými sankciami spochybnil úprimonosť záujmu USA o takéto rokovania.

"Nemôžeme veriť pozvánke na rokovania od ľudí, ktorí tvrdia, že uvalili najtvrdšie sanckie v dejinách na dôstojnosť a prospeperitu nášho ľudu... Ako im môže niekto veriť, keď predstavitelia americkej vlády vítajú tichú likvidáciu veľkého národa a tlak na životy 83 miliónov Iráncov, predovšetkým žien a detí?... Iránsky ľud na tieto zločiny a týchto zločincov nikdy nezabudne," povedal Rúhání.

Viac o téme: Rokovanie USADonald TrumpIránHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu