Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veliteľ iránskych revolučných gárd s tvrdým odkazom: Jeden konflikt môže zničiť Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images,)

TEL AVIV - Námestník vrchného veliteľa iránskych revolučných gárd pre operácie varoval Izrael pred útokom na svoju krajinu.

"Ak Izrael spraví strategickú chybu, bude musieť z dna Stredozemného mora loviť kúsky Tel Avivu," povedal Abbás Nilforúšán v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasním, ktorú v nedeľu citoval denník The Jerusalem Post. Nilforúšán dodal, že "Izrael nie je v pozícii, v ktorej by mohol ohroziť Irán", a "Irán obkľúčil Izrael zo všetkých strán". V prípade otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami "nezostane z Izraela nič", pohrozil Nilforúšán.

Veliteľ taktiež komentoval konfrontáciu medzi izraelskými a iránskymi silami alebo ich zástupnými zložkami v Libanone a Sýrii. "Akúkoľvek chybu v danom regióne budeme považovať za zapojenie sa do vojny v celej oblasti. Akákoľvek akcia, ktorá odštartuje vojnu v tomto regióne, roznieti oheň, ktorý spáli tých, ktorí konflikt spustili," povedal iránsky činiteľ.

Židovský štát skoršie v tomto roku priznal zodpovednosť za stovky náletov proti iránskym cieľom v Sýrii. Nilforúšán zároveň tvrdí, že libanonská šiitská organizácia Hizballáh "v prípade vypuknutia vojny oslobodí severný Izrael, keďže disponuje dobrým potenciálom na takúto akciu". Hizballáh je materiálne a finančne podporovaný Iránom.

"Nepripustíme, aby sme nepriateľom čelili na vlastných hraniciach, a preto rýchlo presunieme vojnu na protivníkove základne a záujmové lokality, nech by sa nachádzali kdekoľvek," zakončil Nilforúšán s tým, že islamská republika vyvinula vojenský potenciál na diaľkový útok hlboko do vnútrozemia nepriateľa.

Viac o téme: útok IránIzraelRevolučné gardy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu