Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Českí policajti sadli na lep podvodníkovi

PRAHA - Za hlupákov a naivky označila reportáž TV Nova kriminalistov z elitného Útvaru na odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), ktorí počítačovému expertovi a zároveň utajenému svedkovi v kauze podnikateľa Jaroslava Starku uverili, že má na zahraničnom serveri schované dôverné materiály, napríklad aj fotografie, z počítača kontroverzného podnikateľa.

Výsledkom je to, že svedok Martin Szelong, ktorý je vo výkone trestu za podvody, policajtom ukradol z ich prenosného počítača dôverné dáta z vyšetrovacieho spisu a rozoslal ich na niekoľko adries.

Väzeň z cely písal aj e-maily a telefonoval novinárom a politikom, napríklad šéfovi parlamentného obranného výboru Janovi Vidímovi a ministrovi vnútra Ivanovi Langerovi. E-maily z policajného počítača Szelong posielal dokonca aj Radovanovi Krejčířovi, ktorý je už dva roky v cudzine na úteku pred českou justíciou.

Policajti z ÚOOZ so súhlasom štátneho zástupcu priniesli utajenému svedkovi do cely počítač, ale keď svedok tvrdil, že poskytnutý počítač má pomalé pripojenie, dali mu k dispozícii svoj notebook s lepším pripojením. Šikovný svedok policajtom skopíroval súbory zo Starkovho spisu - protokoly výsluchov aj prepisy odpočúvaných telefonátov, a rozoslal to priamo z cely niektorým novinárom a na niekoľko serverov. Kriminalisti mu pritom ešte nosili občerstvenie - bagety a colu.

Polícia podnikateľa Starku už dlhšie podozrieva z toho, že bol zapletený do únosu Lamberta Krejčířa - otca kontroverzného miliardára Radovana Krejčířa. Starka bol kvôli tomu už aj vo vyšetrovacej väzbe, ale polícia ho pre nedostatok dôkazov musela pustiť na slobodu. Kriminalisti sa domnievajú, že Krejčíř podozrieval z únosu Starku, a preto v roku 2003 údajne nechal skopírovať dáta zo Starkovho počítača. Osobou, ktorá dáta kopírovala, mal byť údajne práve Martin Szelong.

Prípad policajnej ľahkovážnosti a úniku citlivých dát už vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu