Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

India pošle do Dárfúru bojové ťavy

NAÍ DILLÍ - India plánuje vyslať ťavy cvičené pre boj do sudánskeho regiónu Dárfúr, aby tak prispela k riešeniu prepravy zmiešaných mierových síl Organizácie Spojených národov a Africkej únie.

Ako informovali indické pohraničné bezpečnostné sily, o vyslanie špeciálne vycvičených zvierat do afrického regiónu minulý týždeň požiadala OSN. Veliteľ indických dvestotisícových elitných pohraničných síl A.K. Mitra uviedol, že žiadosť musí ešte schváliť ministerstvo pre domáce záležitosti.

Minulý týždeň riaditeľ odboru OSN pre mierové operácie uviedol, že bez potrebnej mobility a palebnej sily môže zlyhať ochrana civilistov v Dárfúre. Spojené štáty takisto vyjadrili znepokojenie v súvislosti s "otáľaním a prekážkami" na strane sudánskej vlády ohľadom mierových síl AÚ a OSN. Podľa viacerých diplomatov západné štáty sa zdráhajú poskytnúť techniku ako helikoptéry pre nedôveru vo velenie a kontrolné štruktúry síl.

India môže v súčasnosti vyčleniť 60 zvierat pripravených na boj. Pohraničníci využívajú ťavy na dlhotrvajúce prieskumy, vrátane nočných hliadok na vystopovanie pašerákov zbraní a drog, ktorí sa z blízkeho Pakistanu snažia dostať do západných štátov Rádžasthán a Gudžarát. India a Južná Afrika sú jediné známe krajiny, kde ťavy využívajú na vojenské účely. Zvieratá, ktorých výcvik je dlhodobou záležitosťou, dokážu s malými prestávkami prejsť naraz asi 80 kilometrov s nákladom munície. Vyslanie tiav by bolo pre Indiu ďalšou premiérou v mierovom úsilí. V novembri minulý rok vyslala do Libérie 125 policajtiek. Je to po prvý raz, čo OSN vyslala ženskú bojovú jednotku do problémovej oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu