Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd na žiadosť prokuratúry prepustil protivládneho demonštranta: Hrozilo mu niekoľko rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/ Al Jazeera English)

MOSKVA - Moskovský súd v stredu rozhodol o prepustení demonštranta, ktorému hrozilo niekoľko rokov za mrežami za napadnutie polície. Stalo sa tak po silnejúcej kampani na podporu protivládnych aktivistov a tiež okoloidúcich, ktorých zadržali na protivládnej demonštrácii.

Prokurátori síce najprv pre Ajdara Gubajdulina žiadali väzbu, no v stredu na pojednávaní súd požiadali, aby ho prepustil. Gubajdulin bol jedným z asi desiatky Rusov, ktorým hrozilo väzenie za opozičný protest z 27. júla.

Po tom, ako tento mesiac odsúdili štyroch ľudí na dva až tri a pol roka odňatia slobody, sa zdvihla vlna odporu verejnosti. Rozhodnutia súdu pritom ľudia vnímajú ako pomstu Kremľa voči opozícii. V zriedkavom prejave nesúhlasu podpísalo v utorok viac ako 50 pravoslávnych kňazov verejnú petíciu, v ktorej odsudzujú sériu procesov a rozsudkov väzenia pre protestujúcich.

Väčšina rozsudkov proti demonštrantom bola založená na svedectvách policajtov, ktoré nekorešpondovali s tým, čo na proteste zaznamenali kamery.

Desiatky ruských celebrít a umelcov vyjadrili tento týždeň na sociálnych sieťach solidaritu s málo známym hercom Pavlom Ustinovom, ktorého odsúdili na tri a pol roka väzenia za útok na políciu na zhromaždení z 27. júla. Na videozázname pritom jasne vidieť, ako mladíka, ktorý sa mimo protestov pozerá do mobilu, zrazu zvalia na zem ťažkoodenci a začnú ho brutálne mlátiť.

Protesty sa v Moskve začali po tom, ako zo septembrových volieb do mestského zastupiteľstva vylúčili niekoľko nezávislých kandidátov. Niektoré z protestných zhromaždení polícia nepovolila a na rozohnanie davu použila neprimeranú silu. Na zhromaždení 27. júla polícia bila pokojných demonštrantov a nakrátko zadržala takmer 1400 ľudí.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu