Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obama podporil Gretu Thunbergovú: Ty a a ja sme tím, odkázal jej

Aktivistka Thunbergová vyplávala na jachte do USA
Aktivistka Thunbergová vyplávala na jachte do USA (Zdroj: TASR/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

WASHINGTON - Bývalý prezident USA Barack Obama sa v utorok vo Washingtone stretol so švédskou environmentálnou aktivistkou Gretou Thunbergovou, pričom ju označil za jednu z "najväčších obhajcov našej planéty".

Ich stretnutie sa konalo v sídle nadácie, ktorú manželia Obamovci založili s cieľom "povzbudiť ľudí, aby konali, dať im silu zmeniť svet k lepšiemu a spájať ich, aby dokázali viac". Vo videozázname, ktorý nadácia zverejnila na internete, sa Obama a Thunbergová najprv pozdravili ťuknutím pästí a potom diskutovali o "zápale mladých Američanov pre ochranu životného prostredia."

Švédska tínedžerka v rozhovore s Obamom uviedla, že "nikto nie je príliš mladý na to, aby ovplyvnil a zmenil svet." Svojím rovesníkom odkázala, aby vo veci ochrany životného prostredia "robili všetko, čo môžu".Obama Thunbergovú ubezpečil o svojej podpore a vyhlásil, že "ty ja sme tím". Švédska tínedžerka si podľa neho uvedomuje, že jej "generácia bude najviac postihnutá zmenou klímy" a nebojí sa preto "vyzvať na prijatie konkrétnych opatrení."

Thunbergová sa minulý piatok pred Bielym domom zúčastnila na demonštrácii za ochranu klímy. Ďalšie veľké zhromaždenie mládeže sa plánuje v piatok, 20. septembra, krátko pred otvorením vrcholného summitu OSN venovaného zmene klímy, na ktorom sa zídu hlavy štátov a vlád desiatok krajín sveta.

Greta Thunbergová začala protestovať vlani 20. augusta pred budovou švédskeho parlamentu a politikov svojej krajiny žiadala, aby urobili viac v boji proti klimatickým zmenám a zníženiu produkovaných emisií. Svojím štrajkom inšpirovala mladých ľudí v Európe aj inde vo svete k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

Švédka Thunbergová odmieta cestovať lietadlom. Do Spojených štátov sa tak plavila 15 dní na pretekárskej jachte Malizia II vybavenej solárnymi panelmi a vodnými turbínami, ktoré vyrábajú elektrickú energiu. Týmto spôsobom chcela dosiahnuť, aby jej cesta do USA nezanechala žiadnu uhlíkovú stopu.

Viac o téme: StretnutieUSABarack ObamaGreta ThunbergGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu