Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prvé odhady izraelských volieb ukazujú porážku Netanjahua: Zvíťazil blok Modrá a biela

Benny Ganc počas volieb Zobraziť galériu (4)
Benny Ganc počas volieb (Zdroj: TASR/AP Photo/Sebastian Scheiner)

JERUZALEM - V utorňajších predčasných parlamentných voľbách v Izraeli zvíťazil centristický blok Modrá a biela bývalého náčelníka generálneho štábu Bennyho Ganca tesne nad stranou Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, informovali agentúry AP, DPA a AFP.

Podľa dvoch exit pollov získal blok Modrá a biela 33 až 34 kresiel, Likud 31 až 33. Tretí exit poll prisúdil obom 32 kresiel. Exit polly troch hlavných izraelských televíznych staníc tak naznačili, že Netanjahuova politická budúcnosť je neistá. Ani jedna zo strán totiž nebude kontrolovať väčšinu v 120-člennom parlamente bez podpory Avigdora Liebermana a jeho sekulárnej pravicovej strany Jisrael bejtejnu (Izrael náš domov).

Voľby v Izraeli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, Oded Balilty)

Benny Ganc vyzval na vládu širokej jednoty

Na zostavenie vlády širokej jednoty vyzval v stredu líder izraelského centristického bloku Modrá a biela Benny Ganc, ktorý bol v utorňajších predčasných parlamentných voľbách najväčším súperom premiéra Benjamina Netanjahua a jeho strany Likud. Informovala o tom agentúra AFP. "Budeme pracovať na zostavení vlády širokej jednoty, ktorá bude vyjadrením vôle ľudu," povedal Ganc svojim priaznivcom na povolebnom zhromaždení v Tel Avive. Zároveň ich však upozornil, že je potrebné počkať na konečné výsledky volieb, ktoré by mali byť známe už v stredu.

Podľa exit pollov teda ani jeden z uvedených politických subjektov nebude kontrolovať väčšinu v 120-člennom parlamente (Knesete) bez podpory Avigdora Liebermana a jeho sekulárnej pravicovej strany Jisrael bejtejnu (Izrael náš domov). Ústredná volebná komisia po zatvorení volebných miestností uviedla, že izraelských predčasných parlamentných volieb, ktoré boli druhými v priebehu piatich mesiacov, sa zúčastnilo 69,4 percenta oprávnených voličov.

Voľby v Izraeli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, Oded Balilty)

Voľby boli vo všeobecnosti vnímané ako referendum o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý stál na čele izraelskej vlády od roku 2009. Premiérom bol aj v rokoch 1996-99. V súčasnosti je Netanjahu pod tlakom v súvislosti s obvineniami z korupcie. Okrem toho sa mu po predčasných voľbách z apríla nepodarilo napriek víťazstvu vytvoriť novú vládu, napísala agentúra AFP.

Netanjahu by chcel zostaviť "silnú sionistickú" vládu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu uviedol, že čaká na výsledky utorňajších predčasných parlamentných volieb, ale je pripravený na rozhovory o zostavení "silnej sionistickej vlády". Informovala o tom agentúra AFP. "V nadchádzajúcich dňoch vstúpime do rokovaní, aby sme zostavili silnú sionistickú vládu a zabránili (vzniku) nebezpečnej protisionistickej vlády," povedal na povolebnom zhromaždení v Tel Avive Netanjahu, ktorého strana Likud podľa exit pollov mierne zaostáva za centristickým blokom Modrá a biela bývalého náčelníka generálneho štábu Bennyho Ganca.

Voľby v Izraeli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, Oded Balilty)

Podľa agentúry AFP Netanjahu naznačil ochotu rokovať o zostavení vlády širokej jednoty, o ktorej v povolebnom prejave pred ním hovoril Ganc, avšak toto slovné spojenie nepoužil. Zmienka o "protisionistickej" vláde patrila podľa AFP stranám zastupujúcim arabskú menšinu v Izraeli, ktoré by podľa exit pollov mohli v novom 120-člennom parlamente (Knesete) tvoriť tretiu najväčšiu politickú silu. Tieto strany pred voľbami naznačili, že by ako premiéra podporili Ganca, čo by mohlo Netanjahua pripraviť o možnosť získať poverenie na zostavenie vlády.

Netanjahu je vo funkcii premiéra viac než desať rokov, čím je najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v histórii židovského štátu. Jeho povesť však v posledných rokoch poznačilo vyšetrovanie viacerých korupčných káuz, ktoré sa týkali Netanjahua alebo jeho manželky. Po voľbách v roku 1996 sa Netanjahu stal najmladším izraelským premiérom (1996-99). Druhýkrát sa stal šéfom vlády po voľbách v roku 2009 a mandát obhájil aj v roku 2013. Po predčasných voľbách v marci 2015 získal štvrtý mandát.

Viac o téme: Parlamentné voľbyIzraelBenny Ganc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu