Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Američania zverejnili VIDEO náletu na teroristov: Takto vyzerá výbuch 36 ton bômb

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/printscreen)

BAGDAD – Americké bojové lietadlá vedené stíhačkami zhodili 36 ton laserom navádzaných bômb na ostrov Daeš v Iraku, aby zničili teroristickú pevnosť a zastavili tok bojovníkov do Sýrie. Na utorkovom útoku na ostrov Qanus v rieke Tigris v centrálnej provincii Salaheddine severne od hlavného mesta Bagdad sa zúčastnili bojové lietadlá F15 a F35.

Počas kobercového náletu na bojovníkov Daešu lietadlá bombardovali územie, ktoré archeológovia nazývajú kolískou civilizácie. Letecký úder sprevádzala aj pozemná operácia zameraná na likvidáciu islamistov. „Snažíme sa zabezpečiť v regióne stabilitu,“ vyhlásil generálmajor Eric T. Hill. Problémom sú podľa jeho slov „spiace bunky“ islamistov, ktoré majú na svedomí rad pumových útokov. „Vieme, že sa skrývajú a že sa stále snažia obnovovať,“ povedal Hill na začiatku septembra.Islamský štát sa zrodil v roku 2006 v Iraku. Vtedy sa pokúsil vyhlásiť nezávislé územie, ktoré malo byť kalifátom – teokraciou riadenou náboženským vodcom. Americké sily však zasadili radikálom tvrdý úder. Organizácia napriek tomu prežila a zapojila sa do sýrskej občianskej vojny. Vďaka nej zosilnela a rozrástla sa. V roku 2010 sa na jej čelo postavil Abú Bakr al-Bagdádí. Od roku 2014 kontrolovala organizácia takmer polovicu Sýrie a tretinu Iraku. Hlavnými baštami radikálov bola sýrska Rakka a iracký Mosul. V radoch Daeš bojovalo okolo 40-tisíc cudzincov. V Iraku bola organizácia porazená v roku 2017, v Sýrii túto jar.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)
Americké útoky prichádzajú len pár dní po rozhodnutí prezidenta Trumpa zrušiť afganské mierové rozhovory, hoci minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo uviedol, že afganské mierové rozhovory sú “len pozastavené”. Počet útokov sa tiež zintenzívnil v Afganistane, keď americké lietadlá minulý mesiac zhodili takmer 800 bômb na tamojšie ciele.

 

Viac o téme: OstrovBombardéryútok IrakDaešTigris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu