Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA stiahli špióna: Potvrdil úlohu Putina pri zasahovaní do prezidentských volieb

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

WASHINGTON - Americkí agenti stiahli vysokopostavený zdroj z prostredia ruskej vlády, ktorý potvrdil priamu úlohu ruského prezidenta Vladimira Putina pri zasahovaní do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá.

Zdroj, ktorý poskytoval informácie celé desaťročia, mal prístup k Putinovi a posielal dokonca fotografie dokumentov zo stola ruského lídra, uviedla CNN. Špióna stiahli podľa tejto televíznej stanice z Ruska v roku 2017 pre obavy, že by ho prezident Donald Trump a jeho kabinet mohli vzhľadom na opakované nesprávne zaobchádzanie so spravodajskými informáciami odhaliť.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) to poprela. Brittany Brammelová, ktorá je v tajnej službe riaditeľkou oddelenia pre verejné záležitosti, uviedla: "Zavádzajúca špekulácia, že prezidentovo zaobchádzanie s najcitlivejšími informáciami našej krajiny, ku ktorým má prístup každý deň, viedlo k údajnej exfiltračnej operácii, je chybná."

Obavy z dvojitého agenta

Tajná služba ponúkla svojmu zdroju stiahnutie koncom roka 2016, ale informátor to sprvu odmietol z rodinných dôvodov, uviedol denník The New York Times. To vyvolalo obavy, že sa informátor stal dvojitým agentom, ale o niekoľko mesiacov neskôr zdroj so stiahnutím súhlasil.

Nemenovaný špión hral kľúčovú úlohu pri dodaní informácie, ktorá viedla americkú tajnú službu k záveru, že Putin priamo organizoval ruské zasahovanie v prospech Trumpa a proti jeho demokratickej súperke Hillary Clintonovej vo voľbách v roku 2016.

Denník ďalej píše, že informátor tiež priamo spojil Putina s hackerským útokom na Demokratický národný výbor (DNC), po ktorom došlo k zverejneniu tisícov e-mailov. Podľa The New York Times išlo o najcennejšieho špióna CIA v Rusku.

Jeho stiahnutie prakticky "oslepilo" americké spravodajstvo, čo sa týka vnútorného fungovania Kremľa počas volieb do amerického Kongresu v roku 2018, ako aj nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA v roku 2020, dodávajú The New York Times.

Viac o téme: Prezidentské voľbyAgentŠpiónRuskoUSADonald TrumpVladimir PutinRuská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu