Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svedomitý a disciplinovaný špión: Aj taký bol Putin v KGB podľa odtajnených spisov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PETROHRAD - Odtajnené dokumenty bývalej sovietskej tajnej služby KGB, ktoré sú v Rusku momentálne vystavené pre verejnosť, popisujú budúceho ruského prezidenta Vladimira Putina na začiatku jeho kariéry v tejto organizácii ako "svedomitého a disciplinovaného" špióna.

"Súdruh Putin si neustále zvyšuje svoju ideologickú, politickú a profesionálnu úroveň," uvádza sa v jednostranovom dokumente zverejnenom pre ruské médiá, ktoré vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP. Predmetný dokument vznikol v čase, keď bol Putin dvadsiatnikom. Putin, dnes 67-ročný, pracoval pre KGB (Výbor štátnej bezpečnosti) od polovice 70. rokov a v rokoch 1985 - 1990, keď sa už sovietska moc rozpadávala, bol nasadený vo východonemeckom meste Drážďany.

Putin sa neskôr v Kremli obklopil množstvom bývalých zamestnancov KGB a jeho nasledovníka - vplyvnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Profilový dokument je súčasťou výstavy v Ústrednom štátnom archíve historických a politických dokumentov (CGAIPD) v Petrohrade. Výstava predstavuje aj ďalšie odtajnené spisy. Mladý Putin taktiež dostal "gratulácie od svojich nadriadených" v KGB "za svoju dobre organizovanú prácu a výsledky", píše sa vo vystavenom dokumente.

Putin, ktorý je pri moci ako ruský prezident alebo premiér už dve desaťročia, v roku 2016 prezradil, že si z citových dôvodov ponechal členský preukaz Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ). Podľa kremeľských zdrojov vstúpil Putin do KGB ihneď po absolvovaní právnickej fakulty na Leningradskej štátnej univerzite v roku 1975. Následne strávil 16 rokov v KGB, kde pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 dosiahol hodnosť podplukovníka. Putin sa zároveň začiatkom tohto roka vyjadril, že počas sovietskej éry mal vojenskú hodnosť poručíka.

Zmienené odhalenie prišlo krátko po tom, ako bol v nemeckých archívoch objavený jeho preukaz bývalej východonemeckej tajnej služby Stasi (Ministerstvo pre štátnu bezpečnosť - Ministerium für Staatssicherheit). O jeho činnosti v Drážďanoch existuje málo spoľahlivých informácií; jednou z možností je, že bol poverený náborom cudzincov, ktorí v meste študovali alebo pracovali. Je známe, že Putin počas svojej kariéry v KGB pracoval ako príslušník kontrarozviedky. Podľa niektorých správ medzi jeho povinnosti patrilo sledovanie sovietskych disidentov; potvrdené to však nikdy nebolo.

Viac o téme: DokumentyRuskoVladimir PutinKGB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu