Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Venezuelská prokuratúra začala vyšetrovať Guaidóa v súvislosti s vlastizradou

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

CARACAS - Venezuelská prokuratúra v piatok oznámila, že voči opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi vznesie obvinenie z "vlastizrady" za úmysel vzdať sa nároku krajiny na spornú pohraničnú oblasť pod kontrolou susednej Guyany. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny prokurátor Tarek William Saab uviedol, že Guaidóa - predsedu Národného zhromaždenia, ktorého uznalo za dočasného prezidenta viac ako 50 krajín - začali vyšetrovať pre údajné vyjednávania s úmyslom zrieknuť sa vznesenej "historickej požiadavky krajiny na územie Esequibo".

Provládne Ústavodarné zhromaždenie, ktoré dal v roku 2017 zriadiť prezident Nicolás Maduro, aby eliminoval vplyv Národného zhromaždenia ovládaného opozíciou, vyhovelo žiadosti štátnej prokuratúry a zbavilo v apríli Guaidóa poslaneckej imunity. Guaidó čelí už niekoľkým ďalším obvineniam vrátane "uzurpovania úradu prezidenta". Napriek obvineniam zostáva opozičný líder na slobode. Spojené štáty varovali venezuelské úrady pred akýmkoľvek pokusom o jeho zatknutie.

Maduro sa vo štvrtok objavil v televíznom vysielaní a vyzval prokuratúru, aby voči Guaidóovi vzniesla obvinenia z vlastizrady za jeho údajný plán odovzdať Esequibo nadnárodným spoločnostiam. Prípad je založený na zvukových nahrávkach, z ktorých podľa Madurovej vlády vyplýva, že úradník americkej administratívy nalieha na poradcu Guaidóa "odovzdať Esequibo" ropnej spoločnosti Exxon Mobil a ďalším nadnárodným firmám.

Na zdroje bohaté územie s rozlohou 159.000 štvorcových kilometrov je predmetom dlhoročného sporu okolo vymedzenia hraníc. Ten sa zhoršil v roku 2015 po "významnom" objavení ropy, ktorý oznámila spoločnosť Exxon Mobil. Dohoda ropnej spoločnosti s Guyanou ale rozhnevala Venezuelu, ktorá si územie opätovne nárokovala.

Viac o téme: VyšetrovanieProkuratúraVenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu