Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Skaza, ktorá zdevastovala Bahamy: Sila hurikánu Dorian sa znížila, nebezpečenstvo pretrváva

Sila hurikánu Dorian sa z piatej kategórie v pondelok znížila na štvrtú Zobraziť galériu (3)
Sila hurikánu Dorian sa z piatej kategórie v pondelok znížila na štvrtú (Zdroj: TASR/AP/NOAA )

WASHINGTON - Sila hurikánu Dorian, ktorý v nedeľu zasiahol súostrovie Bahamy, sa z piatej kategórie v pondelok znížila na štvrtú. Dorian však naďalej zostáva "extrémne nebezpečným" s rýchlosťou vetra 250 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány, píše agentúra AFP.

"Hoci predpokladáme postupné oslabovanie, očakáva sa, že aj v nasledujúcich dňoch zostane Dorian silným hurikánom," uviedlo NHC. Hoci Dorian mierne zoslabol, na Bahamách ešte stále spôsobuje ničivý vietor a dážď.

Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil, že rozsah škôd, ktoré Dorian spôsobil, nemá obdobu. "S pohľadom na správy z Abaca je devastácia bezprecedentná," napísal Minnis na Twitteri. "Dorian je aj naďalej mimoriadne nebezpečnou búrkou. Aktuálne sa zameriavame na zachraňovanie, obnovu a modlitby," dodal.

Senátor ostrova Grand Bahama Kwasi Thompson ľudí varoval, aby zostali doma, a dodal, že vyčíňanie hurikánu bude trvať ešte 10-12 hodín. Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra AP, dostávajú záchranári pre problémy so stúpajúcou hladinou záplavových vôd telefonáty od miestnych obyvateľov.

Sila hurikánu Dorian sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Gerald Herbert)

Nateraz sa ale pre zlé počasie nevedia dostať von, aby ľuďom pomohli. Len čo im to počasie umožní, sú pripravení v postihnutých oblastiach zasiahnuť, dodal Thompson.

Guvernér apeluje na obyvateľov

Guvernér amerického štátu Georgia Brian Kemp v pondelok apeloval na obyvateľov celého pobrežia tohto štátu, aby utiekli do vnútrozemia pred blížiacim sa hurikánom Dorian. Ten v nedeľu zosilnel na hurikán piatej kategórie, zasiahol severnú časť Bahám, kde vytrhával strechy domov a ničil elektrické vedenie a momentálne má namierené k pobrežiu viacerých štátov USA vrátane Georgie. "Toto nie je vec, s ktorou sa treba zahrávať," vyhlásil guvernér Kemp.

VIDEO Skaza, ktorá zdevastovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Už v nedeľu guvernér označil evakuáciu celého 161-kilometrového pobrežia pred hurikánom za povinnú. Vždy sa však aj v takýchto prípadoch nájdu ľudia, ktorí nariadenia úradov z rôznych dôvodov nerešpektujú.Úrady v Georgii tiež rozhodli, že v utorok, keď sa očakáva vpád hurikánu na pobrežie tohto štátu, zmenia diaľnicu Interstate 16 medzi mestami Savannah a Macon na jednosmernú, aby všetky jazdné pruhy mohli slúžiť na evakuáciu obyvateľov.

Viac o téme: USABahamyHurikán Dorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu