Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea sa vzoprela európskym mocnostiam: Modernizácie svojej výzbroje sa nevzdá

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

NEW YORK - Severná Kórea obvinila vo štvrtok Britániu, Francúzsko a Nemecko z toho, že "zasahujú" do jej "sebaobranných opatrení (zameraných) na modernizáciu zbraní". Západ by podľa vyhlásenia Pchjongjangu nemohol urobiť "väčšiu chybu", než domnievať sa, že sa krajina vzdá svojho práva vlastniť zbrane, ktoré zaisťujú mier. Informovala o tom agentúra AP.

Štvrtkové vyhlásenie poradcu "Kórejsko-európskeho združenia", ktoré distribuovalo severokórejské zastupiteľstvo pri OSN, je reakciou na spoločné stanovisko zmienených troch krajín z utorka. Títo významní spojenci USA v ňom odsúdili Pchjongjang za "opakované provokatívne vypúšťanie" balistických striel. Európania súčasne apelovali na Severnú Kóreu, aby viedla so Spojenými štátmi rozhovory o denuklearizácii.

V severokórejskom vyhlásení sa uvádza, že obrana národnej bezpečnosti nabrala na dôležitosti v súvislosti s krajinami, "ktorých osudy rozsekali západné veľmoci na kúsky" a ktoré sa poddali západným požiadavkám "na odzbrojenie pod tlakom a uzmierovaním 'medzinárodného spoločenstva'."

Viac o téme: Severná KóreaModernizácia zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu