Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Thunbergová vyzvala Trumpa: Povedala, že vojna proti prírode sa musí skončiť

Greta Thunbergová Zobraziť galériu (3)
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

NEW YORK - Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová v stredu po svojom príchode do USA povedala, že "vojna proti prírode sa musí skončiť" a vyzvala prezidenta USA Donalda Trumpa, aby počúval vedu, informovala agentúra AFP.

Šestnásťročná Thunbergová v stredu dorazila do New Yorku po plavbe cez Atlantický oceán na jachte s nulovými emisiami. Aktivistka na otázku novinárov o jej pocitoch v súvislosti požiarmi v Amazonskej oblasti povedala, že je to "ničivé a strašné". Požiare sú podľa nej jasný dôkaz toho, že ľudia musia prestať s ničením prírody.

Mladá Švédka takisto kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je v súvislosti s klimatickými zmenami skeptický. "Môj odkaz preňho je, že by mal počúvať vedu, čo očividne nerobí," povedala.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

Thunbergová odmieta cestovať lietadlom, ktoré produkuje emisie. Do Spojených štátov sa plavila na pretekárskej jachte Malizia II vybavenej solárnymi panelmi a vodnými turbínami, ktoré vyrábajú elektrickú energiu. Týmto spôsobom chcela dosiahnuť, aby jej cesta do USA nezanechala žiadnu tzv. uhlíkovú stopu.

Greta Thunbergová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Na plavbe, na ktorú sa vydala z juhoanglického Plymouthu 14. augusta, ju sprevádzali nemecký kapitán Boris Herrmann, jej otec Svante Thunberg, člen monackej kniežacej rodiny Pierre Casiraghi a švédsky dokumentarista Nathan Grossman.

Thunbergová od vlaňajška na protestoch pred švédskym parlamentom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Inšpirovala tým mladých ľudí v Európe aj inde vo svete k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť". Počas svojho pobytu v USA sa Thunbergová zúčastní na klimatickom summite OSN v New Yorku (23. septembra) a na protestoch za ochranu klímy (20. a 27. septembra).

Viac o téme: VedaUSADonald TrumpGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu