Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladá žena bude v base dokopy 24 rokov: FOTO Sňatím hidžábu vraj šírila prostitúciu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/printscreen)

TEHERÁN – Mladá iránska žena Saba Kord Afshariová (20) bude vo väzení dohromady 24 rokov vrátane 15 rokov za "šírenie prostitúcie sňatím hidžábu". Sabu Afshariovú odsúdil teheránsky revolučný súd, keď ju predtým uznal vinnou zo "šírenia propagandy proti štátu" a "zakázaného zhromažďovania sa a tajného sprisahania".

Afshariová a jej matka Raheleh Ahmadiová boli poprednými členkami skupiny Biele stredy protestujúcej proti povinnému hidžábu. Tieto ženy pravidelne uverejňovali videá, v ktorých kráčali ulicami Teheránu bez šatiek na hlave, aby tak povzbudili ostatné ženy k obchádzaniu nezmyselného zákona. 

Mladá žena bude v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

V iránskom hlavnom meste Sabu prvýkrát zatkli v auguste minulého roka a dostala ročný trest. Bola prepustená vo februári, ale naďalej protestovala proti porušovaniu ľudských práv iránskym režimom, ktorý ju v júni znovu uväznil. Pravdepodobne je v ženskom krídle väzenia Evin v Teheráne, skupiny na ochranu ľudských práv potvrdili, že vláda od nej žiada, aby nahrala videá, kde prizná všetky svoje zločiny. Afshariová to odmietla napriek tomu, že jej matku zatkli.

19. augusta sa musela znova postaviť pred súd a 27. augusta jej právnik oznámil, že ho informovali o novej výške trestu. Zvýšil sa o polovicu so zarátaním predchádzajúcich „početných zlých skutkov a zverejnených videí“, uviedol iránsky monitor ľudských práv. V pondelok boli v Teheráne celkovo na 18 rokov väzenia odsúdené aj tri ďalšie aktivistky za práva žien – Shima Babaiiová, Mojgan Laliová a Shaghayegh Mahakiová. Každá dostala šesť rokov za „zakázané zhromažďovanie sa a tajné sprisahanie proti národnej bezpečnosti“ a „protištátnu propagandu“, informoval Daily Mail.

Viac o téme: MatkaSlobodaTrestVideáSúd TeheránHidžáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu