Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladík na internete podporoval masové streľby: Skončil v rukách polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Príslušníci Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v Spojených štátoch objavili po zatknutí tínedžera, ktorý na internete podporoval masové streľby, približne 25 zbraní a 10.000 nábojov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V obžalobe úradu, zverejnenej v pondelok, sa uvádza, že FBI obvinil obyvateľa mesta Boardman v štáte Ohio Justina Olsena z trestného činu vyhrážania napadnutím federálneho agenta. Úrad tak urobil po tom, ako 18-ročný mladík zverejnil na internetovom fóre: "Napokon zastreľte každého federálneho agenta, len čo ho zbadáte." Účet mladého muža na internetovej stránke iFunny - na fóre, kde užívatelia zdieľajú meme - mal približne 4400 odberateľov.

Tínedžer už predtým na internete zverejňoval príspevky, v ktorých podporoval masové útoky, a za terč kritiky si vybral skupinu zameranú na plánované rodičovstvo. Pri prehliadke domu jeho otca príslušníci FBI našli v spálni Olsenovho otca zhruba 15 útočných pušiek a brokovníc, ako aj desať poloautomatických zbraní vrátane nábojov. Zároveň našli "maskovacie oblečenie a batohy".

V žalobe sa píše, že mladík sa k zverejneniu zmienených internetových vyjadrení priznal, avšak trvá na tom, že išlo "len o žart" a napísal ich v súvislosti s kontroverznou udalosťou, ku ktorej došlo v roku 1993 v texaskom meste Waco. Ako pripomenula AFP, bol to zásah federálnych úradov proti vetve sekty davidiánov, pri ktorom zahynulo 76 ľudí.

K Olsenovmu zatknutiu prišlo týždeň po tom, čo pri dvoch masových streľbách, v texaskom meste El Paso a v Daytone v štáte Ohio, bolo zabitých 31 osôb. Tie vyvolali v Spojených štátoch výzvy, aby zákonodarcovia obmedzili dostupnosť strelných zbraní a tým zamedzili krviprelievaniu za pomoci zbraní.
 

Viac o téme: ZatknutieTínedžerFBIMasová streľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu