Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rebríček najväčších firiem sveta: Sedem rokov dominancie Apple sa skončilo, nový líder

Bill Gates Zobraziť galériu (5)
Bill Gates (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster, SITA/AP)

PRAHA - Najväčšou firmou sveta je Microsoft, ktorý po siedmich rokoch zosadil z prvej pozície Apple. Trhová kapitalizácia Microsoftu je 905 miliárd a Apple 896 miliárd dolárov. Dominanciu amerických technologických firiem na čele rebríčka ešte podtrháva umiestnenie Amazonu, Alphabet a Facebooku v prvej šestke. Dostať sa medzi nich dokázala len na piatom mieste Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta. Vyplýva to z rebríčka PwC Global Top 100.

Bill Gates prezradil, akú najväčšiu chybu spravil v biznise: Stála ho 400 miliárd

Súhrnná trhová kapitalizácia stovky najväčších firiem sveta sa v roku 2019 dostala na rekordnú hodnotu 21 biliónov dolárov, čo medziročne znamená päťpercentný nárast. Zároveň je to ale spomalenie oproti predchádzajúcemu desaťpercentnému rastu.

Dominujú firmy z USA

Väčšina zo stovky najväčších firiem pochádza z USA. Sídlo ich tam má celkom 54 a na celkovej trhovej kapitalizácii sa podieľa dokonca so 63 percentami. Naopak ohodnotenie európskych aj čínskych firiem zastúpených v rebríčku sa znížilo o päť respektíve štyri percentá. Prvýkrát sa v rebríčku objavila firma zo Saudskej Arábie a návrat zaznamenala aj India, ktorá má teraz medzi stovkou najväčších dokonca dve firmy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Dominanciu Spojených štátov má na svedomí najmä rastúca sila prvých štyroch umiestnených hráčov, ktorí každoročne zvyšujú svoj náskok pred zvyškom rebríčku," uviedol expert z poradenského oddelenia PwC ČR Antonín Koukolík. "To je spôsobené najmä ich schopnosťou inovovať a prinášať zákazníkom nové služby a produkty. Americké firmy dominujú rebríčku dlhodobo vďaka tradícii akciových trhov a veľkosti americkej ekonomiky. Veľkosť a vyspelosť národného trhu tiež uľahčuje prechod americkej spoločnosti z lokálnej na globálnu úroveň. Určite ale ďalej porastú v rebríčku i spoločnosti z Číny ako napríklad Alibaba," dodal Koukolík.

Rebríček najväčších firiem sveta:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Zdravotníctvo hore, finančníctvo dole

Technologické firmy sa postarali o 27 percent celkovej trhovej kapitalizácie rebríčka. Výrazný medziročný rast (o 15 percent) zaznamenali najväčšie firmy z oblasti zdravotníctva a telekomunikácií. Naopak o tri percentá pokleslo ohodnotenie firiem z finančného sektora.

Jeff Bezos
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšie zhodnotenie za posledných desať rokov zaznamenal Amazon, ktorý je v očiach burzových investorov teraz o 843 miliárd cennejší. V relatívnom porovnaní zvíťazil Netflix, ktorý sa stihol zhodnotiť o 6081 percent. Rebríček sa za desať rokov obmenil takmer z polovice, keď sa v ňom udržalo 53 firiem.

Viac o téme: MicrosoftAppleAmazonRebríček najväčších firiem sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu