Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Prahe vrcholí Prague Pride: Karnevalový sprievod smeruje na Letnú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V Prahe sa v sobotu začal tradičný sprievod, ktorým vrcholí festival Prague Pride venovaný lesbám, gejom, bisexuálom a transexuálom (LGBT). Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Z Václavského námestia zamieril karnevalový sprievod na Letnú. Na pochode sa zúčastnili tisíce ľudí. V čele sprievodu s alegorickými vozmi je dvojica maršalov a jedna maršalka, čo sú ľudia, ktorí sa zaslúžili o presadzovanie práv LGBT komunity. Tento rok to sú herec Jiří Hromada, bývalá ministerka obrany Karla Šlechtová a rómsky aktivista David Tišer. K účastníkom sprievodu, na ktorý okrem usporiadateľov dohliadajú aj policajti a antikonfliktný tím, sa pridala aj približne desiatka zahraničných diplomatov.

Do čela sprievodu sa postavil aj pražský primátor Zdeněk Hřib. Ten sa na ňom zúčastnil aj vlani a chce tak vyjadriť podporu zástupcom sexuálnych menšín, ktorí v mnohých krajinách stále čelia represii. Hřib pred začiatkom sprievodu uviedol, že tento rok ide aj o podporu zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia, ktorý by mala prerokovať Poslanecká snemovňa. "Malo by to priniesť rovnaké práva a povinnosti pre všetkých," povedal. 

Festival, ktorý sa v Prahe koná od roku 2011, tradične vzbudzuje aj odmietavé reakcie u konzervatívnejšej časti verejnosti. Vtedy vyvolal búrlivé reakcie konzervatívcov, podľa ktorých bola prehliadka obscénna a nevkusne vnucovala ideológiu "homosexualizmu". Tento pojem použil vtedajší český prezident Václav Klaus, podľa ktorého bolo nutné proti uvedenému javu bojovať. Protesty v ďalších rokoch slabli.

V sobotu sa na Václavskom námestí objavilo niekoľko ľudí s vlajkami, podľa ktorých by sa účastníci pochodu mali báť božieho hnevu. Zatiaľ čo na prvom ročníku sa zúčastnilo 25.000 ľudí, vlani organizátori zaznamenali 92.000 účastníkov.

Viac o téme: PochodPrahaLetnáLGBTPrague Pride
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu