Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci Ján a Michaela zavraždili manželov kvôli peniazom: FOTO Súd im naparil tvrdý trest!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Foto: Polícia ČR)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Českobudějovický krajský súd dnes poslal Slovákov Jána Moncoľa a Michaelu Krajčovú do väzenia na 27 a 28 rokov za vraždu manželov na Písku. Podľa obžaloby odsúdení zabíjali pre peniaze, zavraždenému páru ukradli približne 400-tisíc korún (takmer 15,6-tisíca eur). V utorok (30. 7.) vypovedal pred súdom znalec v oblasti psychológie. Podľa jeho slov má Michaela potrebu vždy získať, čo chce. Bez ohľadu na použité prostriedky.

Krajčová s Moncoľom podľa obžaloby vlani v januári zavraždili manželský pár na Písku. Ich motívom vraj bola lúpež. Za spáchanie trestného činu im hrozil až výnimočný trest.

Českobudějovický krajský súd ich vo štvrtok poslal na 27 a 28 rokov do väzenia. Ide o najvyššie tresty, ktoré uvedený súd v uložil od decembra roku 2010, keď poslal vraha dvoch žien do väzenia na doživotie. Rozsudok nie je právoplatný, všetky strany si ponechali lehotu na odvolanie.


Súvisiaci článok: Brutálna VRAŽDA rukami Slovákov: Po ohavnom čine utiekli na požičanom aute do Rumunska


Moncoľovi a Krajčovej navyše bolo nariadené, aby ako nemajetkovú ujmu uhradili 4,6 milióna korún (cca 176-tisíca eur). Ide o peniaze pre deti a príbuzných zavraždených.

Predsedníčka senátu Olga Smrčková odôvodnila, prečo obžalovaní dostali výnimočné tresty. „U poškodeného vznikli zranenia zaživa. Dobre si uvedomoval, v akej situácii sa nachádza. Pociťoval extrémny strach, umieral niekoľko minút. Všetky okolnosti napĺňajú znaky zvlášť trýznivého spôsobu vraždy,“ povedala.

Policajti prepátrali celé okolie mobilného domu, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov od obce Záhoří v okrese Písek.
Zobraziť galériu (5)
Policajti prepátrali celé okolie mobilného domu, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov od obce Záhoří v okrese Písek.  (Zdroj: Polícia ČR)

Vezme si, čo chce, manžel ju bráni

„Prekáža jej, že niektoré veci nemá a chce ich mať. Môže sa ich usilovať získať akokoľvek,“ povedal v utorok Václav Šnorka, znalec v oblasti psychológie, ku Krajčovej. Podľa neho dokonca medzi párom fungoval asymetrický vzťah. „Moncoľ mal snahu chrániť Krajčovú, ona jeho nie. Aj k jeho osobe sa vyjadrila pomerne negatívne,“ uviedol znalec.

Po ohavnom skutku útek do cudziny

Obaja Slováci odmietli pred súdom vypovedať. Moncoľ a Krajčová ukradli zavraždeným starším manželom 400.000 korún (takmer 15,6-tisíca eur), následne utiekli do Rumunska, kde ich zadržala polícia a odtiaľ ich odovzdala späť do Českej republiky.

Michaela Krajčová a Ján Moncoľ mali zavraždiť starší manželský pár.
Zobraziť galériu (5)
Michaela Krajčová a Ján Moncoľ mali zavraždiť starší manželský pár.  (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

Krajčová (29) a o päť rokov starší Moncoľ vlani v januári navštívili manželský pár v ich mobilnom dome na Písku údajne kvôli obchodu. „Išlo o zámienku na spoluprácu týkajúcu sa predaja elektrospotrebičov,“ povedal štátny zástupca Petr Cigánek.

Telá bez známok života v mobilnom dome objavil syn.
Zobraziť galériu (5)
Telá bez známok života v mobilnom dome objavil syn.  (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Zosnulí manželia brali Michaelu ako svoju dcéru

Krajčová manželov poznala, pretože u nich v minulosti pracovala, preto sa vracala do známeho prostredia. Podľa svedkov, ktorí predtým na súde vypovedali, brali manželia Krajčovú ako dcéru. Januárová návšteva sa podľa obžaloby zmenila v roztržku.

Michaela Krajčová a Ján
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Polícia ČR)


Súvisiaci článok: Slováci obžalovaní z vraždy manželov v Česku prehovorili o osudnom dni, hrozia im výnimočné tresty


Moncoľ a Krajčová napadli manželov nožom a niekoľkokrát ich bodli do krku, šije alebo hrudníka. Moncoľ však postupne výpoveď menil. V jednej verzii napríklad tvrdil, že s ním a Krajčovou boli v mobilnom dome ešte ďalší dvaja muži, ktorí chceli manželov okradnúť. Podľa tejto verzie si Moncoľ nepamätá, kto vlastne v hádke bodal.

Michaela Krajčová a Ján
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Dvojnásobná vražda sa stala počas víkendu (6. až 7. 1. 2018) v mobilnom dome pri rybníku v katastri obce Dobešice, niekoľko kilometrov od obce Záhoří v okrese Písek v Juhočeskom kraji. Obaja manželia na mieste zraneniam podľahli. Zavraždeného muža (1958) a jeho ženu (1963) našiel v pondelok večer ich syn.

Viac o téme: ManželiaVraždaPísek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu