Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Idú do basy! VIDEO Česi v Anglicku zotročili i Slovákov, za ich peniaze si kupovali zlaté reťaze a drahé autá

Petr Makula Zobraziť galériu (4)
Petr Makula (Zdroj: Kent Police)

KENT/LONDÝN - Otec Petr a syn Mario pózovali s nablýskanými autami a drahými šperkami po tom, čo minuli tisíce libier, ktoré patrili najmä zotročeným Slovákom a Čechom. Petr tvrdil, že si nemôže dovoliť platiť svojim zamestnancom, pretože jeho firma má problémy. Napriek tomu svoju sociálnu sieť zásoboval fotkami z luxusnej dovolenky.

Česi Petr Makula (48) a jeho syn Mario (26) žili v Kente na juhu Anglicka. Podľa tamojšieho súdu viac ako 10 rokov hľadali v Česku i na Slovensku zraniteľných ľudí - bezdomovcov či ľudí závislých na alkohole a drogách, ktorým ponúkali dobre platenú prácu a bezplatné ubytovanie v Británii.

Na snímke Petr Makula.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Petr Makula.  (Zdroj: Kent Police)

Skutočnosť však bola úplne iná. Pri zásahu v máji 2018 policajti oslobodili celkom 12 ľudí, ktorých Česi nútili vykonávať ťažkú ​​fyzickú prácu. Posielali ich okrem iného do továrne v Lydde či umývarne áut v Doveri. Robotníci museli pracovať až 36 hodín v kuse, pričom v kalendárnom mesiaci nemali ani deň voľna. Nielenže Česi svojich zamestnancov oberali o odmenu za ich prácu, ale ich aj bili. A to predovšetkým tých, ktorí hovorili o svojom zlom zaobchádzaní.

Na snímke Mario Makula.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Mario Makula.  (Zdroj: FB/Mario Makula)

Dvojica zločincov svojich pracovníkov nútila žiť v nevyhovujúcich podmienkach v Doveri. Mali obmedzený prístup k ústrednému kúreniu a teplej vode, pričom nemali takmer žiadne peniaze na míňanie a včšinou dostávali len jedno jedlo denne. Ich mzdy kontroloval Petr. Ten im každý týždeň dával rôzne sumy, ale vždy oveľa menej, než na čo mali nárok.

Detektívi sa prípadom začali zaoberať v januári 2018 po tom, ako sa na polícii prihlásil ich bývalý zamestnanec, ktorý oznámil, čo sa mu stalo.

Petr Makula
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kent Police)

Britský súd v stredu (31.7.) Petra a Maria odsúdil. Starší muž dostal osem a pol roka a mladší štyri a pol roka. Obaja boli uznaní vinnými z obchodovania s ľuďmi a moderného otrokárstva. Počas procesu proti Makulaovcom svedčilo osem vykorisťovaných pracovníkov.

Sudca Rupert Lowe odhadol, že 48-ročný odsúdený si zarobil za 11 rokov trestnej činnosti asi 900.000 libier (v prepočte viac ako 987-tisíc eur).

Na snímke Mario Makula.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Mario Makula.  (Zdroj: FB/Mario Makula)

Počas súdneho konania si porota prehliadla fotografie z facebookových účtov Makulaovcov. Snímky ukázali, že Mario nosil ťažké zlaté reťaze a pýšil sa drahými autami. Jeho otec bol vyfotografovaný na dovolenke v Dubaji napriek tvrdeniu, že si nemôže dovoliť platiť svojim zamestnancom, pretože jeho firma má problémy. 

Podľa britskej polície patrí obchodovanie s ľuďmi a moderné otroctvo k najrýchlejšie rastúcim oblastiam medzinárodného zločinu. Páchatelia často lákajú svoje obete do Anglicka za vidinou ľahkého a vysokého zárobku. Potom ich zbavia slobody a majú z nich sami veľké príjmy.

Viac o téme: AnglickoMario MakulaPetr MakulaOtrokárstvoVykorisťovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu