Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký posun v prípade Mareka (†3) utýraného k smrti: FOTO Padla obžaloba!

Českom otriasol prípad smrti malého Mareka, verejnosť viní aj jeho matku. Zobraziť galériu (5)
Českom otriasol prípad smrti malého Mareka, verejnosť viní aj jeho matku. (Zdroj: Facebook/S.T.)

LOUNY – Tragická smrť trojročného Mareka v Lounoch otriasla celým Českom. Na svedomí ju podľa polície má jeho nevlastný otec, 21-ročný Josef K. Mladík mal dieťa utýrať k smrti. Ľudia, ktorí rodinu poznali, majú jasno v tom, čo sa dialo za zatvorenými dverami. Žiaľ, týranie dieťaťa napriek tomu nikto úradom nenahlásil.

„Štátny zástupca mal priebeh a výsledky prípravného konania dokonale zmapované, a nebol preto problém rozhodnúť vo veľmi krátkej lehote o ďalšom postupe v konaní,“ povedal iDNES.cz námestník šéfa krajských žalobcov Dan Anděl.

Polícia, muža spočiatku obvinila z ťažkého ublíženia na zdraví. Na základe výsledkov pitvy však čin preklasifikovala na vraždu. „Obžaloba bola podaná pre zločin vraždy a zločin týrania zverenej osoby,“ dodal Anděl. Obžalovanému hrozí až výnimočný trest.

Na snímke Josef K.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke Josef K.  (Zdroj: FB/J.T.)

Česká polícia prijala oznámenie o úmrtí trojročného chlapčeka v sobotu 16. februára v ranných hodinách. Jeho nevlastný otec Josef K. bol ešte v tom týždni zadržaný ako podozrivý. Nasledujúci deň ho kriminalisti obvinili.


Súvisiaci článok: Bola to vražda: FOTO Marek (†3) zomrel rukou Simoninho partnera, tyranovi hrozí výnimočný trest


Mladý muž zdieľal jednu domácnosť s Marekovou mamou Simonou, s ktorou bol v partnerskom vzťahu. Nehnuteľnosť, v ktorej sa tragédia stala, bola v blízkosti ubytovne Oharka. Niektorí ľudia tvrdia, že dieťa bolo týrané dlhodobo. Podľa ich opisu malo vytrhané vlasy a v byte sa nachádzali škvrny od krvi.

Simona na sociálnu sieť pridala fotky so svojím synom i partnerom, z ktorých sa zdalo, že Marek je šťastný.
Zobraziť galériu (5)
Simona na sociálnu sieť pridala fotky so svojím synom i partnerom, z ktorých sa zdalo, že Marek je šťastný.  (Zdroj: FB/S.T.)

Hoci mnohí o problémoch rodiny vedeli, mlčali. „Orgán sociálnoprávnej ochrany detí neprijal nijaké oznámenie upozorňujúce na neprimerané zaobchádzanie s maloletým dieťaťom,“ uviedla krátko po tragédii vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva MÚ Louny Iva Vildová.

Niekoľko mesiacov pred Marekovým úmrtím sociálni pracovníci rodinu navštívili. Urobili tak na žiadosť úradu, pod ktorého kuratelu dieťa spadalo. V Lounoch totiž nemalo trvalý pobyt. Podľa Vildovej sa v tú dobu všetko javilo v poriadku. „Bolo to na začiatku novembra v roku 2018. V tejto dobe neboli miestnym vyšetrovaním spozorované nijaké indície, ktoré by nasvedčovali neprimeranému zaobchádzaniu s maloletým dieťaťom,“ doplnila vedúca odboru.

Českom otriasol prípad smrti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/S.T.)

Tragédii sa pravdepodobne dalo predísť

Napriek tomu, že miestni mali dieťa vídať s modrinami, podliatinami aj popáleninami, nič neurobili. Niektorí svedkovia tvrdia, že na vine je Simona, ktorá sa všetkému nemo prihliadala len preto, aby ju partner neopustil.


Súvisiaci článok: Marek (†3) zomrel za záhadných okolností: FOTO Desivé svedectvá, chlapčeka mali mlátiť ako psa


„Poznám ich oboch. Bola s ním pol roka. Jesť mu nedávala, pozerala sa na to, ako ho bije, nepovedala mu nič len preto, aby to nestratila. Hyena. Bol jej prednejší, než vlastný syn,“ uviedla nemenovaná žena. Marek podľa jej slov musel byť celý deň v izbe, kde kľačal a držal pred sebou knižky. „Nemohol nič, ani pozerať rozprávky. Babičke sa vyhýbala, nechceli ho nikomu ukázať. Mal všade modriny, chrasty, ako mu tiekla krv... mlátili ho aj po hlave,“ dodala.

Českom otriasol prípad smrti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/S.T.)

Známy dvojice, ktorá dieťa videl dva dni pred smrťou, opísal, že chlapček bol opuchnutý, ani nehovoril. „Opýtal som sa, čo to má byť, a on mi v pokoji odpovedal, že chlapec spadol a že si trhá vlasy a škriabe sa,“ uviedol.

Viac o téme: DieťaSmrťLouny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu