Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozné odhalenie: FOTO Deťom do tábora viezli štvrť tony kaziaceho sa mäsa

Dodávka viezla do detského tábora štvrť tony pokazeného mäsa.  Zobraziť galériu (2)
Dodávka viezla do detského tábora štvrť tony pokazeného mäsa. (Zdroj: SVS ČR)

PRAHA – Deťom, ktoré si užívajú prázdniny v detskom tábore, mohlo v žalúdkoch skončiť pokazené mäso. Prišlo sa na to v priebehu kontroly na podnet českých colníkov. Navyše, mäsové výrobky neboli označené a chýbali k nim doklady.

Veterinárni inšpektori z Juhočeského kraja boli tamojšími colníkmi v závere minulého týždňa prizvaní na kontrolu dodávky prepravujúcu potraviny. „Pri spoločnej kontrole vykonanej na parkovisku na okraji Tábora (mesto na juhu Čiech, pozn. red.) bolo zistené, že vozidlo prepravovalo v nevyhovujúcich podmienkach štvrť tony mäsa a mäsových výrobkov,“ uviedla Štátna veterinárna správa (SVS) ČR na svojom webe, kde ďalej spresnila, že šlo o najrôznejšie partie bravčového mäsa v celkovej hmotnosti 105 kg, o 62 kg hydinového mäsa, 50 kg mäsových výrobkov a 34 kg mletého nebaleného mäsa.

Na snímkach mäso, ktoré zadržali českí colníci.
Zobraziť galériu (2)
Na snímkach mäso, ktoré zadržali českí colníci.  (Zdroj: SVS ČR)

Prepravný priestor vozidla pritom nebol vybavený chladiacim zariadením pre prepravu chladených alebo mrazených potravín. To sa už prejavovalo na prepravovaných produktoch, ktoré boli čiastočne rozmrazené a vytekala z nich tekutina.

Kontrolné meranie teploty ukázalo nevyhovujúcu teplotu pri mrazenom mäse aj chladených mäsových výrobkov. Mäso, mleté ​​mäso a krájané mäsové výrobky neboli ani označené a chýbali k nim doklady.

Dodávka viezla do detského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SVS ČR)

Následne sa ukázalo, že prepravca nebol registrovaný na Krajskej veterinárnej správe. „Keďže potraviny prepravované za vyššie opísaných podmienok predstavujú veľké riziko pre zdravie spotrebiteľov (v priebehu kontroly sa navyše zistilo, že potraviny boli určené pre detský tábor v Juhočeskom kraji), bola celá zásielka na mieste znehodnotená farbou,“ píše vo svojej správe SVS ČR, ktorá na mieste nariadila ich neškodnú likvidáciu v asanačnom podniku na náklady prevádzkovateľa.

„Za popísané porušenie zákona o potravinách hrozí prevádzkovateľovi pokuta vo výške až jedného milióna Kč (cca 39-tisíc eur, pozn. red.),“ doložila inštitúcia s tým, že vo veci bol podaný podnet na prešetrenie Krajskej hygienickej stanici. 

Viac o téme: KontrolaMäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu