Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovná vojna s Trumpom ho stála miesto: Britský veľvyslanec Darroch sa vzdáva funkcie

Kim Darroch
Kim Darroch (Zdroj: SITA/AP Foto / Sait Serkan Gurbuz)

LONDÝN - Britský veľvyslanec v USA Kim Darroch, ktorý v uniknutých diplomatických depešiach kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, sa vzdal svojej funkcie. Oznámilo to v stredu britské ministerstvo zahraničných vecí.

Uniknuté depeše, v ktorých Darroch označil Trumpa za nekompetentného, neschopného a nestabilného, zverejnil v nedeľu týždenník Mail On Sunday. Veľvyslancove výroky vyvolali roztržku medzi Londýnom a Washingtonom.  Darroch o svojej rezignácii informoval formou listu, ktorý adresoval námestníkovi rezortu britskej diplomacie Simonovi McDonaldovi. Ten jeho odstúpenie "s hlbokým poľutovaním" akceptoval. 

"Od úniku dokumentov z našej ambasády sa objavili mnohé špekulácie týkajúce sa mojej pozície... Chcem tieto špekulácie ukončiť. Súčasná situácia mi znemožňuje vykonávanie mojej úlohy tým spôsobom, ako by som si to želal," napísal Darroch v rezignačnom liste, ktorého text zverejnila televízia Sky News.

Americký prezident vo svojich rozhorčených reakciách na výroky z depeší okrem iného označil Kima Darrocha za "streleného veľvyslanca" a "veľmi hlúpeho chlapa", ktorého podľa neho Británia "nastrčila" do USA. Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej Darrochovi po vypuknutí škandálu opakovane vyjadrila svoju podporu. 

Viac o téme: Donald TrumpKim Darroch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu