Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump nazval britského veľvyslanca v USA veľmi hlúpym chlapom a zaútočil aj na Mayovú

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Foto / Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nazval v utorok britského veľvyslanca v Spojených štátoch Kima Darrocha "veľmi hlúpym chlapom", a to deň po tom, čo vyhlásil, že s ním už viac nebude spolupracovať. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump takto reagoval na uniknuté diplomatické depeše, v ktorých ho Darroch označil za neschopného. "Strelený veľvyslanec, ktorého Británia nastrčila do Spojených štátov, nie je niekým, kým by sme boli nadšení, je to veľmi hlúpy chlap," napísal Trump v sérii príspevkov na Twitteri.

Americký prezident opäť zaútočil aj na britskú premiérku Theresu Mayovú, pokiaľ ide o tzv. brexit: "Išla svojou vlastnou bláznivou cestou, nedokázala to urobiť. Pohroma!" Mayovej vláda v pondelok opäť vyjadrila svoju "plnú podporu" britskému veľvyslancovi vo Washingtone. "Sir Kim Darroch má naďalej premiérkinu plnú podporu," uviedol hovorca britskej vlády po tom, ako Trump reagoval na uniknuté diplomatické depeše, v ktorých Darroch prezidenta označil za nekompetentného, neschopného a nestabilného a jeho administratívu nazval nefunkčnou.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

Darrochove výroky v nedeľu zverejnil týždenník The Mail On Sunday. Okrem iného veľvyslanec povedal, že existujú pochybnosti o tom, či Biely dom "vôbec niekedy bude vyzerať, že je kompetentný". Podľa Darrochových vyjadrení jediný spôsob, ako s Trumpom komunikovať, je hovoriť jednoducho a hrubo.

Kim Darroch
Zobraziť galériu (4)
Kim Darroch  (Zdroj: TASR (AP Photo/Sait Serkan Gurbuz))

Trump následne v sérií tvítov kritizoval Darrocha i Mayovú. Vyhlásil, že spôsob, akým odstupujúca premiérka Británie riešila tzv. brexit, znamená "neporiadok". Zároveň vyslovil slová vďaky za to, že jej funkčné obdobie sa čoskoro skončí.

Trumpove vyjadrenia o britskej vláde sú nevhodné, tvrdí Hunt

Aktuálne tvíty amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorých kritizuje britskú premiérku Theresu Mayovú a jej vládu, sú "neúctivé a nespravodlivé". Vyhlásil to v utorok britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Jeremy Hunt
Zobraziť galériu (4)
Jeremy Hunt  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

"Priatelia hovoria otvorene, takže budem i ja: tieto poznámky sú neúctivé a nespravodlivé voči našej premiérke a mojej krajine," odkázal minister takisto na Twitteri. "Vaši diplomati odovzdávajú svoje súkromné názory (ministrovi zahraničných vecí) a rovnako i naši!" dodal v narážke na roztržku, ktorú vyvolal únik diplomatických depeší britského veľvyslanca v Spojených štátoch Kima Darrocha.

Hunt, ktorý sa spolu so svojím predchodcom vo funkcii Borisom Johnsonom uchádza o vystriedanie Mayovej na čele vládnucej Konzervatívnej strany, tiež vyhlásil, že ak sa mu podarí uspieť, Darrocha ponechá na veľvyslaneckom poste.

Viac o téme: UrážkaDonald TrumpTheresa MayováKim Darroch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu