Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Europol vykonal globálnu antidopingovú raziu: Zatkol stovky osôb a zhabal tony steroidov

Europol zhabal milióny falšovaných výrobkov
Europol zhabal milióny falšovaných výrobkov (Zdroj: TASR (AP Photo/Peter Dejong))

HAAG - Zatknutie 234 osôb, zhabanie 24 ton steroidov a 3,8 milióna anabolík alebo falošných liekov je výsledok rozsiahlej celosvetovej koordinovanej Operácie Viribus. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Na operácii, ktorú koordinoval Európsky policajný úrad (Europol), sa podieľali Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC), Svetová antidopingová agentúra (WADA) a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Túto akciu, ktorá prebiehala v 33 krajinách (okrem 23 členských krajín EÚ napríklad aj vo Švajčiarsku, Kolumbii a Spojených štátoch) viedla talianska a grécka polícia. Policajné jednotky počas nej zatkli členov 17 skupín organizovaného zločinu, zatvorili deväť nelegálnych laboratórií a začali 839 trestných stíhaní. "Za posledných 20 rokov obchod s anabolickými steroidmi na celom svete značne vzrástol," uvádza sa vo vyhlásení Europolu.

Medzi najnovšie trendy podľa Europolu patrí napríklad to, že amatérski atléti, cyklisti a kulturisti nakupujú malé množstvá steroidov v Ázii a východnej Európe a následne ich dodávajú do fitnes centier. Ponuky na predaj steroidov sa objavujú aj na sociálnych sieťach a ľudia si ich vo zvýšenej miere kupujú na takzvanom darknete, pričom platia dobíjateľnými kreditnými kartami či rôznymi kryptomenami.

Viac o téme: RaziaDrogyEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu