Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vydesená komisárka pre ľudské práva: Dôvodom sú podmienky migrantov v USA

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

ŽENEVA - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva spochybnila politiku administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s migrantmi, pričom sa vyjadrila, že je "zdesená" z podmienok, ktorým čelia zadržaní migranti a utečenci v USA.

Michelle Bacheletová v pondelok povedala, že by deti nikdy nemali byť zadržiavané v detenčných zariadeniach alebo odlučované od ich rodín. Zároveň vyzvala úrady na "neväzobné alternatívy" pre migrantov a utečencov, ktorých chytia pri nelegálnom vstupe do Spojených štátov.

Podľa hovorkyne Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Raviny Shamdasani sa komisárka rozhodla ostrejšie vyjadriť po tom, čo generálny inšpektor amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť minulý týždeň vydal správu, v ktorej varoval pred nebezpečnými podmienkami v detenčných zariadeniach v krajine.

Bacheletová uznala, že každá krajina má "suverénnu výsadu" stanoviť si podmienky, na základe ktorých môžu cudzinci prísť a zostať na jej území. Ako však prízvukovala, krajiny majú aj svoje povinnosti v oblasti ľudských práv.

Viac o téme: Donald TrumpOSNMichelle Bacheletová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu