Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sexuálny škandál v Nórsku: Bývalého ministra odsúdili za zneužívanie žiadateľov o azyl

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KODAŇ - Súd v Nórsku poslal bývalého ministra na päť rokov za mreže za sexuálne zneužívanie troch žiadateľov o azyl. Sedemdesiatdvaročného Sveina Ludvigsena uznal vinným zo zneužitia jeho postavenia, keď pôsobil ako regionálny guvernér, a využitia zraniteľnej situácie troch mladých mužov. Súd vyniesol verdikt ešte v stredu, no zverejnili ho až o deň neskôr.

Incidenty sa stali v kraji Troms na severe krajiny v rokoch 2011 až 2017. Spomínaní muži, ktorí majú v súčasnosti 25, 26 a 34 rokov, povedali súdu, že sa Ludvigsenom stretli, keď bol guvernérom Tromsu. Podľa ich slov im ponúkol ubytovanie a prácu výmenou za sex. Ako uviedli, verili, že ich reakcie na Ludvigsenove požiadavky mohli vyústiť buď do ich deportácie alebo im mohli zabezpečiť trvalý pobyt v Nórsku. K zneužitiam došlo v Ludvigsenovom dome, jeho dome na vidieku, v hoteli aj v jeho kancelárii, povedali. Jeden mal v tom čase 17 rokov, ďalší mal údajne "miernu intelektuálnu poruchu".

Ludvigsen, ktorý bol v rokoch 2001 až 2005 ministrom pre rybolov a v rokoch 2006 až 2014 guvernérom Tromsu, vinu popiera a plánuje sa odvolať. Počas procesu priznal, že mal sex s jedným z mužov, ale s jeho súhlasom, a že o tom polícii klamal. Styk s ďalšími dvoma však poprel. Súd mu okrem trestu odňatia slobody nariadil, aby mužom zaplatil odškodné 743-tisíc nórskych korún (v prepočte zhruba 77-tisíc eur).

Viac o téme: MinisterAzylSexuálne zneužívanieSúd Nórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu