Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pakistan: Zatkli 800 ľudí, štyrom hrozí trest smrti

Oponenti prezidenta Mušarráfa pokračujú v protestoch.
Oponenti prezidenta Mušarráfa pokračujú v protestoch. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Najmenej 800 aktivistov strany pakistanskej expremiérky Bénazír Bhuttovej zatkla v noci nadnes polícia v rámci pokračujúcich tvrdých zákrokov voči oponentom prezidenta Parvíza Mušarráfa.

Hovorca opozičnej líderky uviedol, že k zatknutiam došlo vo východnej provincii Pandžáb pred piatkovou demonštráciou, ktorú Bhuttovej Pakistanská ľudová strana plánuje v meste Rávalpindí. Expremiérka chce tak so svojimi stúpencami vzdorovať zákazu protestov v krajine po vyhlásení výnimočného stavu.

Prezident USA George W. Bush vyzval v stredu telefonicky Mušarráfa na opätovné nastolenie demokracie v krajine. V jeho prvom priamom rozhovore s pakistanským prezidentom od sobotňajšieho vyhlásenia výnimočného stavu Bush apeloval, aby vypísal čo najskôr voľby a vzdal sa svojho vojenského postu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Za prednášanie protivládnych prejavov obvinili v juhopakistanskom meste Karáčí z velezrady troch politikov a odborárskeho aktivistu, informoval vo štvrtok súdny úradník. Obvinení sú prvými obžalovanými z trestného činu velezrady, za ktorý je možné dostať až trest smrti.

Polícia štyroch mužov zatkla v pondelok a pred formálnym obvinením ich až do stredy vyšetrovala, uviedol súdny úradník, ktorý si neželal byť menovaný, pretože nemal oprávnenie poskytovať informácie médiám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu