Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pakistan: Výnimočný stav potrvá najviac tri týždne

(Zdroj: TASR)

ISLAMÁBÁD - Spolupracovník pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa predpokladá, že výnimočný stav v krajine nebude trvať dlhšie ako dva až tri týždne.

Prezident si uvedomuje riziko spojené s príliš dlhým trvaním výnimočného stavu a určite ho zruší do dvoch až troch týždňov, vyhlásil predseda Mušarráfovej politickej strany Čahdhrí Šaját Hussajn. Výnimočný stav si nikto neželá, povedal Hussajn pre stredajšie vydanie denníka Dawn. Vláda si podľa neho želá, aby sa parlamentné voľby konali v plánovanom januárovom termíne. Husajn zároveň odmietol tvrdenia opozície, že voľby nebudú slobodné a transparentné. Časy, keď bolo možné voľby ľahko zmanipulovať, sú už preč, zdôraznil predseda vládnej strany.

Pakistanský prezident a zároveň hlavný veliteľ ozbrojených síl Parvíz Mušarráf sa rozhodol pre výnimočný stav v sobotu vzhľadom na destabilizáciu krajiny, z čoho obvinil súdy a islamských extrémistov. Kritici tvrdia, že Mušarráf sa výnimočným stavom snažil zabrániť Najvyššiemu súdu, aby nestranne posúdil sťažnosti proti jeho októbrovému znovuzvoleniu do funkcie hlavy štátu.

Bhuttovej strana uskutoční zhromaždenie napriek zákazu


ISLAMÁBÁD - Pakistanská ľudová strana bývalej premiérky Bénazír Bhuttovej usporiada v piatok zhromaždenie v meste Rawalpindi na protest proti vyhláseniu výnimočného stavu napriek hrozbám, že polícia demonštráciu násilne potlačí. "Odsudzujeme vládny zákaz a chceme, aby bolo jasné, že naši prívrženci a lídri prídu na demonštráciu do Rawalpindi," povedal v stredu popredný člen strany Babár Awan.

Starosta Rawalpindi, ktoré leží hneď pri Islamabade, varoval, že v meste rozmiestni políciu, ktorá každému zabráni dostať sa do parku, v ktorom sa má davu prihovoriť Bhuttová. "Zabezpečíme, aby nikto neporušil zákaz zhromažďovania a ak neposlúchnu, vláda podnikne kroky v súlade so zákonom," vyhlásil starosta Džavíd Achlas. Podľa neho existuje vážna hrozba ďalšieho teroristického útoku proti Bhuttovej, ktorá počas jej návratu do vlasti len tesne unikla bombovému atentátu v Karáčí, pri ktorom zahynulo vyše 140 ľudí. "Nemôžeme riskovať a dovoliť žiadnej politickej strane uskutočniť zhromaždenie," povedal Achlas.

Prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil v sobotu výnimočný stav, ktorým sa podľa mnohých snaží upevniť svoju moc. Mušarráf v rámci koordinovaných krokov pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu, obmedzil slobodu médií a zatkol niektorých z najväčších opozičných kritikov. Za príčinu vyhlásenia výnimočného stavu označil islamských militantov a súdnictvo, ktoré podľa neho destabilizujú situáciu v krajine.

Bhuttová v tejto súvislosti varovala, že krajina smeruje k diktatúre. "Toto nie je výnimočný stav, je to stanné právo a pakistanský ľud proti tomu bude protestovať," povedala novinárom politička. Vyhlásenie výnimočného stavu by mohlo zničiť snahu o dohodu o deľbe moci medzi Bhuttovou a Mušarráfom a tiež plánované januárové voľby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu