Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Most smrti v Janove sa stal minulosťou: VIDEO demolácie, po obrovskom výbuchu zostali len sutiny

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: YouTube/Local Team)

JANOV - Dnes predpoludním boli vymazané posledné pozostatky mosta Morandi v Janove, ktorý sa zrútil 14. augusta 2018 a nešťastie si vyžiadalo až 43 ľudských životov. Veľká akcia sa začala pripravovať už včera, kedy do hotelov presunuli staršie osoby, zdravotne postihnutých a tehotné ženy, ktorí v nich prečkali noc. Zvyšok evakuácie sa uskutočnil ráno a k riadenej likvidácii došlo o 9.36 h.

Čech, ktorý zázrakom prežil tragédiu v Janove: Dve sekundy, počas ktorých som vedel, že som mŕtvy

Vo štvrtok nariadili stovkám ľudí, medzi ktorými boli aj tehotné ženy a seniori, aby opustili oblasť. V piatok ráno evakuovali ďalších viac ako 3400 obyvateľov. Úrady takisto uzavreli cesty v okruhu 300 metrov.

Demoláciu naplánovali na 9.00 h. tamojšieho času, no nakoniec ju museli o čosi posunúť. Podľa informácií portálu leggo.it sa totiž civilná ochrana domnievala, že starší muž sa zabarikádoval v dome, aby sa tak vyhol presunu z nebezpečnej zóny.

V okolí rozmiestnili desiatky vodných cisterien, ktoré vytvorili 50 metrov vysokú vodnú stenu proti šíreniu prachu. O bezpečnosť v meste sa stará viac ako 700 policajtov.

Experti vyhlásili, že dve veže pozostávajúce zo 4500 ton betónu a ocele spadnú na zem za šesť sekúnd, čo sa aj udialo. V meste sa nachádzajú aj taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini a podpredseda vlády Luigi Di Maio. Ľudia sa ešte dnes budú môcť vrátiť do oblasti, ak ju úrady vyhlásia za bezpečnú.

Most, ktorý navrhol Ricardo Morandi, dokončili v roku 1967 a odvtedy prešiel rekonštrukciou. Prokuratúra sa snaží zistiť príčinu nešťastia a zvažuje, že zrútenie mohli zapríčiniť chyby v konštrukcii mosta alebo nedostatočná údržba.

Most smrti v Janove
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Antonio Calanni)

Robotníci začali v utorok v Janove betonárske práce na základoch prvého piliera, ktorý bude súčasťou nového oceľového mosta, ktorý by mal byť najdrahší v Európe. Ten po tragédii zadarmo navrhol svetoznámy taliansky architekt Renzo Piano pochádzajúci z Janova.

Viac o téme: LikvidáciaJanovImplóziaMost Morandi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu