Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Post podpredsedu v Bundestagu môže obsadiť rodený Slovák: Kandiduje s podporou populistickej AfD

AfD navrhne za podpredsedu Bundestagu politika slovenského pôvodu Zobraziť galériu (2)
AfD navrhne za podpredsedu Bundestagu politika slovenského pôvodu (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BERLÍN - Pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala v roku 2017 prvýkrát zastúpenie v nemeckom Spolkovom sneme (Bundestagu), nepoľavuje v úsilí obsadiť post jedného z podpredsedov tohto orgánu. Jej najnovším kandidátom je 73-ročný poslanec Paul Viktor Podolay, ktorý pochádza z Bratislavy. Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie hovorcu parlamentnej frakcie AfD.

Podolay je vyučený zdravotný technik a v Bundestagu zastupuje volebný obvod Erlangen v Bavorsku. Tento rodený Slovák je už štvrtým kandidátom AfD na spomínaný post. Predošlí uchádzači - poslanci Albrecht Glaser, Mariana Harderová-Kühnelová a Gerold Otten - v hlasovaniach zakaždým trikrát prepadli.

Paul Viktor Podolay
Zobraziť galériu (2)
Paul Viktor Podolay  (Zdroj: TASR/Carsten Koall)

O Podolayovi má Bundestag hlasovať až po letnej prestávke, teda začiatkom septembra. Podolay je bývalým automobilovým pretekárom - v rokoch 1978 a 1980 sa zúčastnil na pretekoch do vrchu na Pezinskej Babe. Keďže jeho matka bola Nemka, do Nemecka mu komunistický režim umožnil odísť ešte v roku 1982. Okrem iného je prezidentom Nemecko-slovenskej hospodárskej únie.
 

Viac o téme: PodpredsedaNemeckoAfDPaul Viktor Podolay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu