Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Grécky ostrov láka nových obyvateľov: VIDEO Dostanete dom, pozemok a 500 eur mesačne

Grécky ostrov Antikythera Zobraziť galériu (3)
Grécky ostrov Antikythera (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécky ostrov Antikythera, ktorý leží medzi Peloponézskym polostrovom a Krétou, hľadá nových obyvateľov. Skalnatý ostrov s rozlohou 20 kilometrov štvorcových, pri ktorom sa vo vraku rímskej lode našiel najstarší "počítač" sveta, ponúka novo prichádzajúcim osadníkom dom, pozemok a 500 eur mesačne počas troch rokov. Informuje o tom taliansky denník La Repubblica.

Boháč kúpil ostrov na Floride za osem miliónov: Potom urobil vec, z ktorej zostáva rozum stáť

Ostrov leží mimo trasy turistov a v súčasnosti na ňom žije už len asi 40 ľudí. Väčšina obyvateľov je v prístave Potamos, kde sa medzi radmi bielych domov záujemcov nájde aj niekoľko taverien a hŕstka obchodov.

Antikythera
Zobraziť galériu (3)
Antikythera  (Zdroj: Getty Images)

Miestni si uvedomili, že nových záujemcov nenalákajú iba na krásnu prírodu a priezračnú morskú vodu ideálnu na potápanie. Preto sa rozhodli, že tých, ktorí by na ostrove chceli s rodinou žiť, prilákajú štedrou ponukou.

Grécky ostrov láka nových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ostrov preslávil najmä nález takzvaného mechanizmu z Antikythery. Bronzové ozubené súkolesie vedci datujú do druhého storočia nášho letopočtu a označenie "prvý (analógový) počítač" si vyslúžilo vďaka predpokladom, že ukazovalo pohyb vtedy známych planét a dokázalo predpovedať zatmenie Slnka i Mesiaca.

Viac o téme: OstrovGréckoAntikythera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu