Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kríza v Perzskom zálive: Teherán znova varuje USA, nekompromisný Trump vracia úder

Hasan Rúhaní Zobraziť galériu (4)
Hasan Rúhaní (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Popredný britský diplomat odcestuje v nedeľu do Iránu na rozhovory s tamojšími činiteľmi v čase, keď v regióne Perzského zálivu rastie napätie. Oznámilo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí v Londýne.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí pre Blízky východ Andrew Murrison na avizovanej návšteve vyzve na "naliehavú deeskaláciu" krízy a bude hovoriť aj o znepokojení Británie z "konania Iránu v regióne a jeho hrozbe, že prestane dodržiavať jadrovú dohodu, ktorej je Spojené kráľovstvo naďalej plne oddané", uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

"V tomto čase zvýšeného regionálneho napätia a v období kľúčovom pre budúcnosť jadrovej dohody je táto návšteva príležitosťou na ďalšie otvorené, úprimné a konštruktívne rozhovory s vládou Iránu," citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že v noci na piatok na poslednú chvíľu odvolal nálety na iránske ciele, keď mu generáli oznámili, že by pri nich zahynulo 150 ľudí. To by totiž podľa Trumpa nebola "primeraná" reakcia na štvrtkové zostrelenie amerického prieskumného bezpilotného lietadla Iránom.

Kúsok od vojny

Zostrelenie dronu, ktorý podľa Teheránu narušil vzdušný priestor Iránu, čo Washington popiera, zväčšilo napätie panujúce po sérii útokov na tankery, z ktorých Spojené štáty obvinili Irán. USA už predtým oznámili vyslanie vojenských posíl do oblasti Perzského zálivu s odvolaním sa na obavy z možnej iránskej agresie.

Kríza v Perzskom zálive:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/U.S. Central Command)

Británia a USA sa nezhodujú v otázke tzv. jadrovej dohody, ktorú podpísali spolu s ďalšími veľmocami s Iránom s cieľom zabrániť mu získať jadrové zbrane. Trump vlani od tejto dohody odstúpil a jeho vláda odvtedy opätovne zaviedla voči Teheránu prísne sankcie v rámci stratégie "maximálneho tlaku", zameranej na zmenu iránskej politiky.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví v sobotu odbil Trumpove vyhlásenie o odvolaní úderov na iránskeho ciele s tým, že na rozhodnutí amerického prezidenta nezáleží, pretože Teherán by netoleroval preniknutia na svoje územie. "Jediné, na čom záleží, je to, že netolerujeme narušenia našich hraníc a dôsledne reagujeme na každé nebezpečenstvo," povedal Músaví podľa agentúry DPA.

Dodatočné sankcie

Spojené štáty zavedú v pondelok "významný" nový súbor sankcií voči Iránu, oznámil v sobotu americký prezident Donald Trump. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "V pondelok uvaľujeme na Irán významné dodatočné sankcie," napísal Trump vo svojom príspevku na Twitteri. "Teším sa na ten deň, keď budú sankcie voči Iránu stiahnuté a Iránci sa stanú opäť produktívnym a prosperujúcim národom. Čím skôr, tým lepšie!" dodal šéf Bieleho domu.

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyhlásil, že naďalej zvažuje vojenský zásah proti Iránu po tom, ako tamojšie sily zostrelili americké bezposádkové lietadlo. Použitie sily je podľa neho "stále v hre", pokým nebude táto záležitosť "vyriešená", citovala jeho slová tlačová agentúra AP. "Nechcem zabiť 150 Iráncov. Nechcem zabiť 150 čohokoľvek alebo kohokoľvek, pokiaľ to nebude absolútne nevyhnutné," povedal prezident pred novinármi, keď odchádzal z Bieleho domu do víkendového sídla Camp David.

Trump zároveň uviedol, že "si veľmi cení" rozhodnutie iránskych revolučných gárd nezostreliť americké špionážne lietadlo, ktoré údajne letelo popri spomínanom drone a v ktorom sa nachádzala vyše 30-členná posádka. Zostrelenie dronu pritom označil za "pravdepodobne zámerné", zatiaľ čo vo štvrtok podľa AP tvrdil opak.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

Vyhrážajú sa deštrukciou

Iránska armáda medzitým varovala USA, že akýkoľvek útok na islamskú republiku by mal vážne dôsledky pre záujmy Spojených štátov na Blízkom východe. "Vystrelenie jedinej guľky na Irán bude znamenať podpálenie záujmov Ameriky a jej spojencov," vyhlásil hovorca generálneho štábu iránskych ozbrojených síl, brigádny generál Abúlfazl Šekarčí pre tlačovú agentúru Tasním.

"Dnes je situácia v regióne v prospech Iránu. Ak nepriateľ - najmä Amerika a jej spojenci v regióne - urobia vojenskú chybu a strelia do sudu s pušným prachom, na ktorom sa záujmy Ameriky nachádzajú, v regióne vznikne požiar," varoval Šekarčí.

Viac o téme: KrízaUSAIránVeľká BritániaPerzský zálivAndrew Murrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu