Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Turecký súd udelil doživotný trest vyše dvadsiatim vodcom neúspešného štátneho prevratu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Turecký súd udelil vo štvrtok doživotné tresty 24 ľuďom obžalovaným z toho, že patrili k vodcom neúspešného pokusu o štátny prevrat z roku 2016. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovali agentúry AFP a AP.

Sudca oznámil, že 17 z týchto obžalovaných dostalo po 141 trestov doživotia s priťažujúcimi okolnosťami, a to za smrť 139 ľudí, za "porušenie ústavy" a za "pokus o zavraždenie prezidenta", vyplýva z informácií štátnej tlačovej služby Anadolu. K ľuďom odsúdeným vo štvrtok patria bývalý veliteľ vzdušných síl Akin Öztürk a Ali Yazici, ktorý bol vojenským poradcom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Tento proces bol podľa AP považovaný za hlavný z viacerých, ktoré v Turecku viedli alebo vedú v súvislosti s pokusom o prevrat z noci z 15. na 16. júla 2016. Pri vtedajšom násilí zahynulo podľa kancelárie tureckého prezidenta 248 ľudí, čo nezahŕňa 24 zabitých pučistov. Turecká vláda tvrdí, že pokus o prevrat vykonali stúpenci moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA, ktorý akýkoľvek podiel odmieta.

V prípade pokusu o prevrat sa v Turecku začalo takmer 290 súdnych konaní, z nich 261 sa skončilo uznaním 3239 obžalovaných za vinných, ukazujú údaje, ktoré ministerstvo spravodlivosti poskytlo AFP ešte pred štvrtkovými verdiktmi.

Viac o téme: DoživotiePrevratSúd Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu