Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľmoci sa hádajú o sýrskom Idlibe: Turecko poprelo Ruskom avizované úplné prímerie

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

ISTANBUL - Prímerie v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii nie je možné plne zabezpečiť. Vo štvrtok to vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu - napriek tomu, že Moskva avizovala pre túto oblasť kontrolovanú džihádistami plné prímerie, píše agentúra AFP.

"S Ruskom tvrdo pracujeme na zastavení týchto útokov. Nemožno povedať, že by bolo úplné prímerie zabezpečené," povedal Čavušoglu na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym partnerom Jeanom-Yvesom Le Drianom. O prímerí pre oblasť provincie Idlib, kde nedávno došlo k  zintenzívneniu leteckých útokov sýrskeho režimu a jeho spojenca Ruska, informovala v stredu večer samotná Moskva.

"Z iniciatívy Ruska, sprostredkovanej Tureckom a Ruskom, sa v oblasti deeskalácie Idlib dospelo k dohode o prímerí s platnosťou od polnoci 12. júna," oznámilo v stredu večer vo vyhlásení ruské Centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

V provincii Idlib a ďalších priľahlých oblastiach, ktoré ovládajú islamskí povstalci, trvá od septembra formálne vratké prímerie. Od konca apríla však dochádza v tomto regióne k stále častejším útokom vládnych jednotiek a ruským náletom.

Letecké útoky sýrskeho režimu a jeho spojenca Ruska na oblasti kontrolované džihádistami na severozápade Sýrie si v pondelok vyžiadali 25 obetí z radov civilistov vrátane siedmich detí, uviedli mimovládne organizácie.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii prišlo od apríla v tejto oblasti o život najmenej 360 civilistov. V dôsledku násilia muselo svoje domovy už opustiť vyše 270.000 ľudí a v regióne bolo navyše zasiahnutých už 24 zdravotných stredísk, uviedla OSN.

V občianskej vojne v Sýrii zahynulo od roku 2011 už 370.000 ľudí a milióny ďalších osôb boli vysídlené. V roku 2015 sa do ozbrojeného konfliktu zapojila armáda Ruskej federácie a bojuje na strane provládnych vojsk režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Viac o téme: RuskoTureckoSýriaIdlibMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu