Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švajčiarske ulice zaplnili ženy: Chcú si vydobyť lepšie platy a rovnoprávnosť

Ženy vo Švajčiarku protestujú za lepšie práva
Ženy vo Švajčiarku protestujú za lepšie práva (Zdroj: twitter.com/Travelling moose)

BERN - V mnohých švajčiarskych mestách sa v piatok konali protestné akcie organizované ženami - členkami odborov, podnikateľkami či političkami. Išlo im o rovnoprávne postavenie s mužmi, najmä čo sa týka otázky platového ohodnotenia. Informovali o tom agentúra DPA i viaceré švajčiarske médiá.

Zástupkyne štrajkujúcich žien predložili parlamentu petíciu s 11.000 podpismi, ktoré začali zbierať už 8. marca počas Medzinárodného dňa žien. Žiadajú v nej zníženie daňového zaťaženia hygienických produktov, akými sú menštruačné vložky a tampóny, z terajších 7,7 na 2,5 percenta. Odbory vo svojom manifeste okrem rovnakej mzdy mužov a žien žiadajú aj uznanie a spravodlivé prerozdelenie práce v domácnosti a opatrovateľstva.

Požadujú aj všeobecné skrátenie pracovného času, aby bolo možné lepšie prerozdelenie platenej a neplatenej práce. Štrajk považujú za dôležitý aj političky Elisabeth Ackermannová zo strany zelených (GPS) a Eva Herzogová zo Sociálnodemokratickej strany Švajčiarska (SP). Uviedli, že mnohé z požiadaviek prvého štrajku spred 28 rokov ešte stále nie sú splnené.

Parlament v hlavnom meste Bern prerušil o 11.00 h na štvrťhodinu zasadanie a poslankyne sa pridali k protestujúcim ženám na námestí, ktoré svoju nespokojnosť dávali najavo búchaním do panvíc, píšťalkami či hrkálkami. Podľa denníka Neue Zürcher Zeitung sa na viacerých protestných akciách zúčastnilo približne 4000 žien, v Bazileji ich bolo zhruba 2000.

Aktivistky v Zürichu napríklad zablokovali hlavný dopravný uzol, píše denník Basler Zeitung. Asi stovka žien sa presunula na hlavnú stanicu, kde zastavili dopravu na križovatke a obmedzili premávku električiek, autobusov i áut. Uskutočnila sa tam i ďalšia akcia, keď ženy ťahali na vozíku po moste zhruba 1,5 metra vysokú napodobeninu klitorisu.

V Luzerne sa na námestí pred divadlom zhromaždili stovky žien za zvuku sirén, zvonenia budíkov a pískania. Transparent umiestnený na budove divadla niesol nápis "Na javisku života. Rovnoprávnosť — nová inscenácia jednej tragédie." V Bazileji vyjadrili štrajkujúcim ženám podporu i pracovníci mestskej upratovacej služby. Ženy vo Švajčiarsku zarábajú mesačne v hrubom podľa údajov štatistického úradu z roku 2016 v priemere 6491 frankov (takmer 5800 eur).

Viac o téme: ProtestŠtrajkŽenyRovnoprávnosťŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu