Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nespravodlivo obžalovaná Knoxová pricestovala na konferenciu o krivých obvineniach

Nespravodlivo obvinená Amanda Knoxová pricestovala na konferenciu o krivých obvineniach
Nespravodlivo obvinená Amanda Knoxová pricestovala na konferenciu o krivých obvineniach (Zdroj: TASR (AP Photo/Antonio Calanni))

MILÁNO - Američanka Amanda Knoxová pricestovala vo štvrtok do Talianska, kde sa v Modene zúčastní na panelovej diskusii o nespravodlivých obvineniach. Ide o jej prvú návštevu Talianska od roku 2011, keď ju tamojší odvolací súd uznal za nevinnú v prípade vraždy svojej spolubývajúcej, Britky Meredith Kercherovej.

Momentálne 31-ročná Knoxová je aktivistkou a spisovateľkou a celosvetovo známou sa stala v súvislosti s vraždou Meredith Kercherovej, ktorá sa stala 1. novembra 2007 v meste Perugia.  Knoxová bola v roku 2009 za túto vraždu odsúdená na 26 rokov odňatia slobody - za sexuálny útok na Kercherovú a jej vraždu. Jej spoluobžalovaný Raffaele Sollecito bol odsúdený na 25 rokov väzenia. V roku 2011 bola Knoxová oslobodená a o tri roky neskôr opäť odsúdená. Až v roku 2015 bola najvyšším odvolacím súdom definitívne zbavená obvinenia.

Po návrate do rodného Seattlu Knoxová dokončila štúdium a o svojej kauze vydala knihu. Neskôr pracovala v médiách a pred časom v jednom z rozhovorov uviedla, že sa chce venovať ľuďom, ktorí boli nespravodlivo obvinení. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v januári nariadil Taliansku, aby Knoxovej zaplatilo finančné odškodnenie vo výške 18 000 eur za neposkytnutie primeranej právnej a prekladateľskej pomoci počas prvých výsluchov. 

ESĽP v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že "Knoxová bola mimoriadne zraniteľná, pretože šlo o mladú cudzinku, ktorá mala vtedy  20 rokov, v Taliansku v tom čase nebola ešte príliš dlho a nevedela ani poriadne po taliansky." Obe mladé ženy boli v Taliansku na výmennom študijnom pobyte. Na Knoxovej prípad boli rôzne názory - okrem iného aj preto, že pri vyšetrovaní sa vyskytlo veľa chýb a nejasností. Veľa ľudí si stále myslí, že Knoxová je vrahyňa. Jediným, kto si kvôli vražde Kercherovej odpykáva trest väzenia, je Rudy Guede, imigrant z Pobrežia Slonoviny.

Viac o téme: KonferenciaOdsúdenieObvinenie Amanda Knoxová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu