Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Assange pocestuje do USA, britský minister vnútra podpísal jeho vydanie

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

LONDÝN - Britský minister vnútra Sajid Javid podpísal príkaz na vydanie väzneného Juliana Assangea do Spojených štátov. Ako Javid vo štvrtok uviedol pre britskú rozhlasovú stanicu BBC, o tom, či zakladateľ portálu WikiLeaks bude v Spojených štátoch čeliť obvineniam zo získavania a zverejňovania tajných informácií, rozhodne súd. Na žiadosť Washingtonu bude o tejto otázke súd pojednávať v piatok. Prijatie samotného rozhodnutia potrvá pravdepodobne niekoľko mesiacov.

Assange si v súčasnosti odpykáva v londýnskom väzení Belmarsh 50-týždňový trest odňatia slobody za porušenie podmienok prepustenia na kauciu. Jeho zdravotný stav mu neumožňoval zúčastniť sa na nedávnom vypočutí súdom. V piatok by sa mal zúčastniť pojednávania prostredníctvom videorozhovoru.

Spojené štáty americké obvinili Juliana Assangea zo získavania a zverejňovania tajných informácií. Assange podľa Washingtonu ohrozil bezpečnosť USA tým, že zverejnil tisíce tajných dokumentov, vrátane mien dôverných armádnych a diplomatických zdrojov. Assange sa od júna 2012 ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne práve pre obavy z vydania do Spojených štátov.

Jedenásteho apríla tohto roku mu však Ekvádor odobral azyl. Dôvodom bolo "opakované porušovanie medzinárodných dohôd a denných protokolov". Plán Spojených štátov stíhať Assangea za uverejňovanie informácií vyvolal otázky týkajúce sa slobody slova. Assange trvá na tom, že je novinárom chráneným prvým dodatkom americkej ústavy.

Viac o téme: VydanieUSAJulian AssangeBritániaWikiLeaksSajid Javid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu