Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Iránsku aktivistku za ženské práva uväznia a zbičujú!

TEHERÁN - Iránsky odvolací súd v pondelok potvrdil rozsudok pozostávajúci z vyše dvoch rokov väzenia a zbičovania pre mladú aktivistku za jej účasť na demonštrácii za práva žien.

"Delarám Alíová si odsedí dva roky a štyri mesiace vo väzení a dostane desať rán bičom," povedala jej právnička Nasrín Sutúdíová. Delarám Alíová (24) je jednou z asi 70 osôb, ktoré zadržali na protestnom zhromaždení v Teheráne v júni 2006. Päť ďalších aktivistiek, ktoré sa podieľali na organizácii protestu, dostalo podmienečné väzenie do jedného roka. Alíová dostala najtvrdší trest napriek tomu, že ide o neznámu aktivistku. Rozsudok by mal byť vykonaný začiatkom budúceho týždňa.

Polícia proti protestu žien v roku 2006 tvrdo zasiahla. Súd v októbri oslobodil niekoľko policajtov obvinených z toho, že ženy bili. Rozsudok nad Delarám Alíovou kritizovala laureátka Nobelovej ceny mieru Širín Ebadiová ako "nespravodlivý". Delarám podľa nej policajti na proteste zbili a zlomili jej ruku. "Podali sme na políciu trestné oznámenie, no nakoniec policajtov oslobodili a Delarám odsúdili do väzenia," povedala s tým, že Alíová len žiadala rovnaké práva pre všetkých a obvinili ju z činnosti proti národnej bezpečnosti".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu