Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pompeo vyzýva Čínu, aby objasnila udalosti na Tchien-an-men: Žiada aj prepustenie väzňov

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Mandel Ngan)

WASHINGTON- Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok vyzval Čínu na prepustenie politických väzňov a moslimov ujgurskej národnosti. Vo svojom vyhlásení súčasne uviedol, že za 30 rokov, ktoré ubehli od masakry na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), Spojené štáty stratili nádej v zlepšenie stavu dodržiavania ľudských práv v Číne.

Pompeovo vyhlásenie bolo zverejnené pri príležitosti výročia udalostí zo 4. júna 1989, keď čínska armáda silou zasiahla proti prodemokratickým demonštrantom, ktorí žiadali reformu komunistického vedenia. Toto "hrdinské protestné hnutie" Pompeo vyzdvihol, pričom zdôraznil, že aj "naďalej po celom svete burcuje svedomie ľudí milujúcich slobodu". Ako pripomenula agentúra AFP, čínske bezpečnostné zložky pri svojom zásahu proti  demonštrantom na Námestí nebeského pokoja použili aj tanky.

O život prišli stovky, podľa niektorých zdrojov aj viac ako tisíc, neozbrojených civilistov. Táto udalosť je v Číne stále tabu. Pompeovo vyhlásenie aj preto obsahuje výzvu k čínskej vláde, aby zverejnila úplný a verejný odpočet o tých, ktorí boli zabití alebo sú nezvestní, a takto poskytla útechu mnohým obetiam tejto temnej kapitoly svojich dejín." Pompeo zároveň vyzval Čínu, aby "prepustila všetkých, ktorí sú vo väzení za to, že sa snažili využívať základné ľudské práva a slobody.

V texte Pompeovho vyhlásenia sa okrem toho uvádza, že "počas nasledujúcich desaťročí Spojené štáty dúfali, že integrácia Číny do medzinárodného systému povedie k otvorenejšej a tolerantnejšej spoločnosti. Tieto nádeje boli zmarené". 

Dodal, že v súčasnosti sú čínski občania vystavení novej vlne zneužívania práv, najmä v provincii Sin-ťiang na západe krajiny, kde sa vedenie komunistickej strany "metodicky pokúša udusiť ujgurskú kultúru a vytrhať s koreňmi islamskú vieru." Agentúra AFP napísala, že odhadom asi milión Ujgurov je v Sin-ťiangu internovaných v prevýchovných centrám, ktoré Čína opisuje ako strediská odbornej prípravy zamerané na zníženie radikalizmu v komunite moslimských Ujgurov.

      

Viac o téme: VäzniMinister zahraničných vecíMoslimiČínaMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu