Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Kauzami zmietané Rakúsko má novú líderku: Našich susedov povedie vôbec prvá kancelárka

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen odovzdáva dekrét prvej rakúskej kancelárke Brigitte Bierleinovej Zobraziť galériu (3)
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen odovzdáva dekrét prvej rakúskej kancelárke Brigitte Bierleinovej (Zdroj: TASR/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vymenoval v pondelok novú dočasnú vládu, ktorá pozostáva z vysoko postavených verejných činiteľov. Prezident zároveň poveril tento kabinet riadením štátnych záležitostí do nadchádzajúcich predčasných volieb.

Expertnú, rodovo vyváženú vládu zostavili po tom, ako sa koalícia pod vedením kancelára a šéfa konzervatívcov Sebastiana Kurza rozpadla následkom obvinení jeho krajne pravicových koaličných partnerov z korupcie, pripomína tlačová agentúra DPA. "Som presvedčený, že nová vláda bude reprezentovať Rakúsko politicky a diplomaticky ako sebavedomú krajinu v srdci Európy," vyhlásil Van der Bellen. Novú expertnú vládu povedie prvá rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová, ktorá pre politické záležitosti dočasne opustila funkciu predsedníčky ústavného súdu.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Gruber)

Medzi šiestimi ženami a šiestimi mužmi v jej vládnom kabinete je minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg a Eduard Müller, ktorý bol povýšený z vrcholového činiteľa rezortu financií na ministra financií. Elisabeth Udolfová-Stroblová, predtým hlavná manažérka kultúrneho dedičstva Rakúska, bola vymenovaná za ministerku hospodárstva, zatiaľ čo vysoko postavená expertka na sociálnu politiku Brigitte Zarflová sa stala ministerkou sociálnych vecí a zdravotníctva. 

Brigitte Bierleinová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

Jedinou kontroverznou postavou Bierleinovej kabinetu je podľa DPA minister dopravy Andreas Reichhardt, ktorý spolu s bývalým lídrom krajnej pravice Heinzom-Christianom Strachem absolvoval v mladosti výcvik v milíciách extrémistov. Strache odstúpil z postu vicekancelára v máji dôsledkom videoškandálu, čo primälo Kurza vypísať predčasné parlamentné voľby, ktoré sú plánované na september.

Viac o téme: VládaRakúskoAlexander Van der BellenBrigitte Bierleinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu